Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több rekordot is felállíthat Frida Kahlo önarcképe – 9 milliárd forintért kelhet el

A művész 1949-es Diego y yo (Diego és én) című festményéért várhatóan 30 millió dollárt (9 milliárd forint) is kiadhat valaki. Ha a számítások bejönnek, Kahlo alkotása lesz a legdrágább latin-amerikai mű, amit árverésen értékesítettek.

A festőművész, akinek 2018-ben Magyarországon is volt kiállítása, önarcképe novemberben a Sotheby’s New York-i árverésén kerül kalapács alá.  Az alkotásért várható 30 millió dollár Kahlo életművében is kimagasló összeg, háromszorosa korábbi rekordjához képest.

Az 1939-es aktokat ábrázoló Dos desnudos en el bosque (La tierra misma) című festményét 2016 májusában nyolcmillió dollárért vették meg a Christie’s árverésén.

Ezzel rövid ideig vezette az árverések története legdrágább latin-amerikai műalkotásainak versenyét, de nem sokkal később pont férje, Diego Rivera festőművész megdöntötte a rekordot. Rivera Los Rivales (Vetélytársak) műve 2019-ben 9,76 millió dollárét kelt el a Christie’s New York-i árverésén. Kahlo festménye most ismét aranyérmes lehet a rangsorban.

Minek nekem láb, ha szárnyam van és repülhetek? Frida Kahlo Budapesten

Korábban jóval kevesebbért kelt el

Az árverésre bocsátott festményen a művész sírva tekint a kép nézőjére. Homlokán férje, a mexikói festő, Diego Rivera arca látható, aki Kahlo harmadik szemeként testesül meg.

fridakahlo.org // Diego y yo

Frida Kahlo: Diego y yo // forrás: fridakahlo.org

A kép eddig egy New York-i gyűjtő magántulajdonában volt, de harminc év után most árverésre bocsátja. Az eladó a korábbi tulajdonostól örökölte a képet, aki 1990-ben, szintén a Sotheby’s-től vásárolta meg a festményt.

Akkor 1,4 milliárd dollárt fizettek érte, ami több volt, mint az akkori 800 ezer dolláros becsült érték.

Ezt megelőzően a festmény Florence Arquin chicagói íróé és kritikusé volt, aki jó barátja volt Riverának és Kahlonak.

A Sotheby’s elnöke, Brooke Lampley szerint a Diego y yo azért is különleges alkotás, mert erős hatást gyakorolt arra, hogy a képzőművészet a popkultúrába is beszivárogjon. 2017 óta az aukciós ház egyre fókuszáltabban építi be értékesítéseibe a latin-amerikai művészetet, és nagy hangsúlyt szánnak a történelmileg alulértékelt művészek, különösen a nők és a más etnikumú emberek munkáinak.

Ha Kahlo festménye valóban 30 millió dollárért megy el, akkor a mű egyike lesz a legdrágább, nő által készített alkotásoknak.

Magyarországon élő indiai rendező forgatna filmet a magyar–indiai Frida Kahlóról

Kiemelt kép: Forbes archív

Oszd meg!