Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem gondolnád, de jó itt élni! Wekerle-telep, egy négyzet vidék – 4. rész

A novemberi Forbes magazin Urban mellékletének keretében bejártuk Budapestet, térképre tettük a környékeket, amelyekről nem is gondolnád, hogy jó ott élni, majd megnéztük, mit mutat a piac, mennyibe kerültek a lakások öt évvel ezelőtt, tavaly tavasszal és idén év elején. A változás látványos, a legtöbb városnegyedben öt év alatt legalább megduplázódtak az árak. Ezek a negyedek nemcsak érzésre, forintra is értékelődnek fel. Minisorozatunk utolsó része. 

Nem gondolnád, de jó itt élni! A fejlődésre ítélt Angyalföld – minisorozat, 1. rész

Nem gondolnád, de jó itt élni! A fiatalos Középső-Ferencváros. Minisorozat, 2. rész

Nem gondolnád, de jó itt élni! Gyömrő (is) a felfutó környékek között – 3. rész

Amit a mezei járókelő érez, a városkutató szociológus ért, az ingatlanszakértő meg naponta tapasztal, az előbb-utóbb az árakon is meglátszik. Vannak a nyilvánvalóan vágyott helyek Budapesten és az országban, és vannak a kellemes meglepetésekkel kecsegtető realitások. A még megfizethető, már élhető, ár-érték arányban pont ideális, nem túlzottan felkapott, de felfutó környékek. Wekerle-telep is ilyen hely; százéves épületek egy mértani pontossággal megtervezett lakótelepen, nincs még egy hozzá fogható a fővárosban.

Térképen a felfutó negyedek (Illusztráció: Risto Avramovski)

Megvan a vicc a mérnökről, akinek csak körzője van, ezért kerek szobákat tervez? El lehetne sütni Wekerlével is, de a körzőt vonalzóra kéne cserélni, mert ez a takaros, zöld lakótelep nyílegyenes utakból áll, amelyek középen, a Kós Károly téren futnak össze.

Madártávlatból szabályos négyzet az egész, mégsem kell betondzsungelre gondolni, a Wekerle ugyanis kertváros, amit úgy terveztek, hogy a munka reményében Budapestre özönlő vidéki lakosság is otthon érezze magát.

A jórészt 1909 és 1926 között épült, takaros kis házak kisebb-nagyobb lakásokat rejtenek, majdnem mindhez kert is tartozik. Nem csoda, hogy a Barátok közt szereplőinek Mátyás téri otthona is egy Kós Károly tér melletti, százéves épület. A negyed beillik amolyan kispesti időkapszulának is, körülötte persze minden megváltozott az eltelt évtizedek alatt. A határait képező Nagykőrösi és Határ út, valamint a Bercsényi és Rákóczi utca jellegzetes külvárosi régiók, így bárhonnan sétáljunk be Wekerlére, a kontraszt mindig erős lesz.

Az egy dolog, hogy színes, régies épületeihez hasonlókat sehol sem látni a környéken – 2011 óta műemléki jelleggel bír –, de szemben mondjuk a Határ úttal, itt csend honol, és a levegő is meglepően tiszta, egyedül a kémények füstje szennyez.

Ez a nyugalom egyeseknek persze túlságosan is sok lehet – hogy mást ne mondjak,
a legnagyobb helyi étterem is csak szombaton tart nyitva este tízig, szóval a hajnalig tartó bulizásra nem ez a környék a legjobb választás.

Keresd a Forbes Urban mellékletét a novemberi lapszámban!

Persze erre nyugodtan rá lehet vágni, hogy ott a közelben a 3-as metró, a 99es busz vagy az 52-es villamos, aki bulizni akar, könnyedén kijuthat Wekerléről, de elsősorban kisgyermekeseknek ajánlható. Bár nem ez a legfelszereltebb lakótelep a városban, két bevásárlóközpont is közel esik hozzá, a Köki Terminál és a Shopmark (leánykori nevén Europark).

A helyiek szerint ez a legjobb lakótelep a világon, százéves hagyatékát pedig minden erőfeszítésükkel igyekeznek még tovább ápolni. Aktív társaskörük is van – nemrég osztotta ki a legjobb helyi sütinek járó Sodrófa-díjat –, a kultúrház és könyvtár pedig kihelyezett egy kis könyvesbódét a Pannónia út és a Kós Károly tér sarkára. Ebbe bárki betehet egy általa megunt könyvet, hogy cserébe elvegyen egy másikat, még egy angol nyelvű Python tankönyvet is találtam.

Az átlagos kínálati négyzetméterár 415 ezer forint, mivel azonban sok épület felújításra szorul, a 25 milliós átlagárra nyugodtan rá lehet dobni még pár gurigát.

A további környékeket és a Forbes Urban mellékletet keresd a novemberi Forbes magazinban. Lapozz bele!

Illusztráció: Risto Avramovski

Oszd meg!