Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem gondolnád, de jó itt élni! A fiatalos Középső-Ferencváros. Minisorozat, 2. rész

A novemberi Forbes magazin Urban mellékletének keretében bejártuk Budapestet, térképre tettük a környékeket, amelyekről nem is gondolnád, hogy jó ott élni, majd megnéztük, mit mutat a piac, mennyibe kerültek a lakások öt évvel ezelőtt, tavaly tavasszal és idén év elején. A változás látványos, a legtöbb városnegyedben öt év alatt legalább megduplázódtak az árak. Ezek a negyedek nemcsak érzésre, forintra is értékelődnek fel.

Nem gondolnád, de jó itt élni! A fejlődésre ítélt Angyalföld – minisorozat, 1. rész

Vannak a nyilvánvalóan vágyott helyek Budapesten és az országban, és vannak a kellemes meglepetésekkel kecsegtető realitások. A még megfizethető, már élhető, ár-érték arányban pont ideális, nem túlzottan felkapott, de felfutó környékek. Középső-Ferencváros is ilyen hely. Pezsgő egyetemi élet, 11 után meg csendrendelet; a IX. kerület szívében a Bib Gourmand étterem és a klasszikus gíroszos is megférnek az egymás hegyén-hátán épülő új lakóházak között.

Térképen a felfutó negyedek (Illusztráció: Risto Avramovski)

Vallomással tartozom: hiába vagyok magam is IX. kerületi lakos, a Mester és a Haller utca, valamint az Üllői út és a Ferenc körút között elterülő Középső-Ferencváros sokáig távol esett az ízlésemtől. Egyetemista koromban gyakran átvágtam rajta, még kedvenc gíroszosom is volt arrafelé, valahogy mégsem fogott meg a hely, így az utóbbi években egyszerűen nem látogattam. Ezért is lepett meg, hogy most úton-útfélen építkezésekbe és modern, új építésű lakásokba botlottam. Az ingatlanárak láttán pedig homlokomra szaladt a szemöldököm: nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterárú lakás sem.

A gombamód szaporodó lakóépületek között gyönyörűen karbantartott, modern, de békebeli parkok húzódnak meg. A Ferenc tér vagy a Kerekerdő park annak ellenére is nyugalmat sugároznak, hogy még hétköznap délután is tele vannak kutyasétáltatókkal, anyákkal, diákokkal.

Bár a régi ferencvárosi idillt ismerve rádió (tévé? tablet?) körül gyülekező időseket vártam, akik hogy, hogy nem, pont a Fradit tárgyalják ki, jórészt fiatalokat találtam, akik az egyetemek közelsége miatt laknak errefelé. A helyiek szerint egyébként az általam keresett idősek már csak kevesen maradtak, helyüket fiatal értelmiségiek vették át, akik vagy a környező irodaházakban dolgoznak (a Vodafone és a Morgan Stanley is a rakparton épített magának luxuskomplexumot), vagy a közeli egyetemekre járnak – Corvinus, ELTE, SOTE, Közszolgálati, mindegyik csak néhány perce van a kiváló villamos- és buszhálózattal meg közeli metrómegállókkal szegélyezett Középső-Ferencvárostól.

Keresd a Forbes Urban mellékletét a novemberi lapszámban!

Persze nem csak egyetemek vannak errefelé. Itt található többek között a híres Leövey-gimi, a Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola, de óvodák is akadnak, ha valaki kisgyerekekkel költözne. A vásárlási lehetőségek, a sok étterem (indiai büfétől hamburgerezőn át a Michelin Guide által újra és újra Bib Gourmand díjjal kitüntetett Petrus étteremig van itt minden) és üzlet gondoskodnak a helyiek ellátottságáról.

2017-ben az önkormányzat elfogadott egy csendrendeletet, aminek értelmében vasárnaptól csütörtökig este tizenegykor, hétvégén éjfélkor be kell zárniuk a szórakozóhelyeknek, még szerencse, hogy a bulinegyed éjszakai busszal is könnyen megközelíthető.

Középső-Ferencváros sokszínűsége ellenére egységes hangulatú környék, az újonnan felhúzott tömbök nem rontanak szellemén, így aki „klasszikus pesti” otthonra vágyik, nyugodtan nézzen itt körbe. Az árakkal azonban nem árt vigyázni, mert kitartóan emelkednek. A helyiek szerint most még talán pont jó lehet beruházni egy nagyobb lakásba, de félő, hogy egy nap csak a százmilliós luxuslakások maradnak.

Illusztráció: Risto Avramovski

A további környékeket és a Forbes Urban mellékletet keresd a novemberi Forbes magazinban!

A félmaraton az új öt kilométer – a városi futás a Forbes Urban címlapján

Oszd meg!