A jó élet

Tudod mennyit érnek a legóid? – Visszavásároljuk magunkat a gyerekkorba

Kis Judit
2021. december 24. 17 perc olvasás

Mi kerül akár 3500 dollárba (több mint 1,1 millió forintba) egy Lego-készleten? Mennyire jól kamatozó befektetés a Lego és mitől függ, hogy évek múltán minek megy fel az ára? A magyarul heti rendszerességgel legós kontentet szolgáltató első Youtube-csatorna, az „építsd fel!” tulajdonosával, Csányi Zoltán Lego-nagykövettel beszélgettünk arról, mi a helyzet a legók másodpiacán. Szóval elő a szetteket, lehet, hogy egy aranybányán ülsz!


Forbes.hu: 2019-ben indítottad a Youtube-csatornádat, aminek már több mint 32 ezer feliratkozója van. Hetente összeraksz egy Lego készletet vagy elmondod a legfrissebb híreket a Lego háza tájáról. Hogy lesz valaki Lego-nagykövet és mit csinálsz még ebben a minőségedben?

Csányi Zoltán: Először is tevékenyen részt kell venni a Lego életében. Vagy helyi szinten kezd az ember pl. kiállításokat szervezni vagy ahogy az én példám is mutatja, kitartóan kell gyártani a legós tartalmakat. Majd ha úgy érzi az ember, hogy kellő energiát és időt befektetett, és még mindig élvezi azt, amit csinál, akkor a Lego honlapján lehet jelentkezni, ahol többféle nagyköveti szerep van, én úgynevezett Recognized Local Fan Media vagyok, online tevékenységet folytatok (heti 3-5 videó kerül fel a csatornára), 2019 óta képviselem így a Lego-t Magyarországon, de még ezelőtt megkeresett a Lego Store Budapest is, ők is biztosítanak készleteket a csatornának. Szerencsére egyik fél sem csak a pozitív visszajelzéseket várja bemutatók esetében, sőt kifejezetten kérik, ha valami hibát találok, akkor jelezzem, hogy a későbbiekben ők is tudjanak fejlődni.

A ház a Reszkessetek, betörőkből. Fotó: Csányi Zoltán

Forbes.hu: Milyen Lego-készletet vettél legutóbb? Szoktál a másodpiacon vásárolni?

A másodpiacról utoljára egy pár éve kivezetett Star Wars-szettet szereztem be (75222 Árulás Felhővárosban), ami régi vágyam volt, sajnos, ahogy a bemutatóban is látszik, nem ez volt a legjobb befektetésem. (Nevet.)

Forbes.hu: Hol van fenn a legtöbb ritka szett, hol veszik a gyűjtők a legókat és melyik felületeken vannak valid árak?

Az Ebay-en és a Bricklinken elsősorban. Magyarországon is főleg ezeket használják az árak meghatározására, illetve eladásra, emellett ott vannak még a facebookos külön csoportok.

De úgy látom, akik oda feltöltenek dolgokat, ők is a Bricklinket vagy az Ebay-t veszik alapul, utóbbin kicsit drágábbak a készletek a jutalék miatt.    

Forbes.hu: Bár mi nem befektetési céllal szoktunk legót venni, azért kíváncsi vagyok, mennyit ér mondjuk egy Saturn V-rakéta, vagy egy bonyolultabb Technic-készlet. Milyen gyakran változik, hogy minek megy fel az árfolyama és egyáltalán mitől függ, hogy idővel felmegy-e?

Ott van például az eredeti 2008-as Taj Mahal (10189), ami egy bizonyos ideig még az egyik legdrágább szett volt a Bricklinken, nagyjából 2400 dolláros átlagárral, most pedig 800 dollár körül van, merthogy közben újra kiadták. Szóval a későbbi érték szempontjából kulcskérdés, hogy vajon kiadja-e a későbbiekben a Lego azt a szettet, vagy nem. Ha már a Saturn V-öt említetted: amikor először kiadták 2017-ben, akkor nagy hype volt körülötte és rengetegen fektettek ebbe a témakörbe, de az idén újra kijött, így elveszett a varázsa. Nehéz kitalálni, hogy a Lego mikor gondolja azt, hogy újra kiad egy készletet. Vannak olyan készletek, amik azért ennyire drágák, mert ritkák, de vannak olyanok is, amiket bárki meg tudott régen vásárolni, viszont már annyira sok idő eltelt azóta, hogy ezért is mentek fel az áraik.

Forbes.hu: Rendszeresen foglalkozol a videókban a legdrágább készletekkel. A gyűjtésed szerint az anno bárki által megszerezhető és jócskán megdrágult legók között van Star Warsos Millenium Falcon, de egy egyszerűbbnek mondható körhinta is, vagy a Szabadság-szobor és ahogy az előbb beszéltük az újra kiadásig a Taj Mahal is. Ezek a népszerű és egyben jó befektetésnek számító tematikák?

Ha egy random, IP-mentes (az IP az intellectual property rövidítése, szellemi tulajdon, vagyis hogy az adott legónak milyen mögöttes jelentése van, milyen témakörhöz tartozik – a szerk.) készletről beszélünk, tehát mondjuk egy házikóról, amit összeépítesz, annak sose lesz olyan értéke, mint például egy régi Star Warsos vagy Gyűrűk urás készületnek.

Igazából a rajongók nem kifejezetten csak a legót nézik benne, hanem magát az az IP-t, az adott tematikát. Ezt 1999 óta csinálja a Lego, hogy így ad ki készleteket, a korábbiak az úgynevezett dark age-ben (lényegében a dark age legózás szempontjából az az időszak, amikor egy gyermek felhagy az építéssel) készült készletek, ezekhez nem volt IP. Viszont ezek is meg tudnak drágulni egy bizonyos idő után, mert sok embernek a gyerekkorát hozzák vissza, és akár tízszer annyit is hajlandóak kifizetni az eredeti árhoz képest, mert újra átélhetik a gyerekkori érzéseket.

Nehéz kitalálni, hogy a Lego mikor gondolja azt, hogy újra kiad egy készletet. Fotó: Csányi Zoltán

Forbes.hu: A Bricklink a világ legnagyobb Lego-közössége, a másodpiacon lévő készletek egy nagy szelete van fenn ott. A Lego 2019-ben azzal az indokkal vette meg, hogy szeretnék erősíteni a kapcsolatot a felnőtt Lego-rajongókkal. Mikor jött be az a szemlélet, hogy a Lego már nemcsak gyerekjáték?

A Legonak nemrég jöttek ki a kifejezetten a 18 éven felülieknek szánt készletei. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy gyerek nem építheti össze, de ezek kifejezetten kiállításra vannak, nem annyira játékra. Ilyenek például a bonyolultabb Technic készletek, de a nemrég kijött és nagyon népszerű Reszkessetek, betörők! készlet is, a McCallister ház. Annak, aki a 90-es években volt gyerek, ez egy nagyon erős emlék.

Forbes.hu: Ennek mondjuk felmehet az ára később?

Igen, szerintem ez később egy aranybánya lesz, mivel minden évben lesz Karácsony, minden évben be akarja valaki szerezni.

Egy legokészlet átlagosan 2-3 évig van a polcokon, utána csak a másodpiacon érhető el, sokszor jóval drágábban, mint eredetileg.

Most meg az a friss fejlemény, hogy a covid miatt a Lego is alapanyag-ellátási és szállítási problémákkal küzd, decemberre sok készlet kifogyott. Sok ember erre apellálva bevásárolt és már most drágábban adják őket, mint eredetileg a Lego-nál lennének.


A legdrágább legók – A legdrágább Lego-szettek között sok olyan van, amelyekhez “földi halandó” nem juthatott hozzá, vagyis nem lehetett leemelni a polcról a Lego üzletekben. Ezek között vannak a Lego billundi, dániai főhadiszállásán a Lego nagyköveteknek évente egyszer szervezett inside tourokon osztogatott szettek. Ezek jellemzően néhány száz darabosak, de több ezer dollárra rúg az áruk, mert csak jellemzően 50-80 szett készült belőlük, ritkán vannak forgalomban a másodpiacon. Aztán vannak még a Lego hivatalos oldalán bizonyos érték feletti vásárlásokhoz járó ajándék legók, úgynevezett GWP-k (gift with purchase), amik nagy eséllyel, soha nem kerülnek hivatalosan forgalomba és szintén ritkák és drágák. A minifigurák külön kategóriát képeznek, ott egy-egy figura ára akár egy egész készletét is meghaladhatja. Időről-időre jelennek meg cikkek a legdrágább legókról, de mivel a másodpiacon folyamatosan változik ezeknek a készleteknek az ára, mi nem vállalkozunk egy abszolút toplista összeállítására. Zoltán segítségével viszont összeszedtünk néhány drága szettet a Bricklinkről. Fontos, hogy ezek minden esetben a bontatlan készletekre vonatkozó árak az utóbbi fél évben (vagy ahol nem volt ilyen, ott az aktuális ajánlatok alapján).

10190 Market Street (2007), 1236 darabos, átlagára az utóbbi fél évben: 2050 dollár (kb. 670 ezer forint)

Fotó: Bricklink

3450 Szabadság-szobor (2000), 2882 darabos, aktuálisan árult készlet ára: 3500 dollár (kb. 1,1 millió forint)

Fotó: Bricklink

10196 Nagy körhinta (2009), 3227 darabos, átlagára az utóbbi fél évben: 1500 dollár (kb. 500 ezer forint)

Fotó: Bricklink

10179 Star Wars Millenium Falcon (2007), 5197 darabos, átlagára az utóbbi fél évben: 1900 dollár (kb. 620 ezer forint)

Fotó: Bricklink

Nem tartozik a legdrágábbak közé, de most az egyik legnépszerűbb: 21330 Reszkessetek, betörők! (2021), 324 dollár, átlagára: 325 dollár (kb. 106 ezer forint)

A tematikus legók a legértékesebbek. Fotó: Csányi Zoltán

Forbes.hu: Technikailag amúgy miben különbözik egy felnőtt szett a játékra szánt legóktól?

A gyűjtői készletekben jobban kidolgozzák a részleteket, nincs bennük annyi játékfunkció, komplexebbek, és a kiállíthatóság a lényeg. Több kilós szettekről van szó, már csak súlyuknál fogva sem tudja őket felkapni egy gyerek,

hogy játsszon vele, illetve szétpotyog, ha nem úgy nyúlnak hozzá. Kifejezetten vitrin mögötti mutogatásra vannak ezek a gyűjtői darabok.

Forbes.hu: Az újrakiadásokra visszakanyarodva, hogy ott mitől függ, hogy kiadják-e újra mondjuk a két-három év után? És egyáltalán tudjuk-e, hogy átlagosan hány darabot gyártanak egy-egy szettből?

Szerintem azok a számok, hogy mennyit gyártanak, nem hivatalosak, persze nyilván mindig van egy kereslet-becslés, és az alapján gyártanak, de mindenképpen százezres nagyságrendekről beszélünk. A Reszkessetek, betörők!-nél biztosan gondolták, hogy több fogy, többet is gyárthattak belőle. Ami az újrakiadást illeti: amióta csinálom a Youtube-csatornámat, szóval az utóbbi három évben nem tudtam olyan nagy szabályszerűséget megfigyelni az újrakiadásoknál. Vannak olyan készletek, amiket egy kicsit update-elnek is, a gyűjtés szempontjából az már két különböző készletnek számít.  De volt három olyan készlet is, amit egy az egyben ugyanúgy kiadtak (ilyen volt a Saturn V, a Taj Mahal és a hajó a palackban készlet), ahogy régebben is voltak.

Forbes.hu: Régebben jellemző volt, hogy a világnak csak egy-egy régiójában adtak ki bizonyos készleteket, ez mennyire van most így?

Igen, régebben voltak ilyen készletek, de az utóbbi években ez már nem jellemző. Vannak persze kivételek, például egy-egy Comic Conra (évente megrendezett, nemzetközi képregény-találkozó az USA-ban – szerk.) vagy a Target amerikai üzletláncnak gyártott, úgynevezett Target Exclusive-készletek, de ezek kisebb darabszámú, gyűjtői szettek, persze nyilván sokkal drágábbak is, mint egy átlagos készlet.

Forbes.hu: Persze attól függ, milyen készlet, de egy bontatlan legó akár több ezer dollárt is érhet. Mikor kezdtek el az emberek arra gondolni, hogy befektetési céllal vegyenek legót, és érintetlenül eltegyék, hogy majd egyszer sokat keresnek rajta?

A kétezres évek előtti készletek többsége már játszott készlet, abban az időben senki nem gondolt arra, hogy ez majd jó befektetés lehet valamikor. Azok a készletek egyébként még használtan is elég jó áron mennek, ha meg akad olyan, ami nincs kibontva, az félelmetesen drága.

Én is keresgéltem egy olyan készletet, ami kiskoromban nagyon emlékezetes volt: egy kis, 200 darabos kastélyos készlet. Új állapotában, 2000 dollár lett volna.

Mostanra viszont szerintem átestünk a ló másik oldalára: mindenki arra gondol, hogy ez milyen jó befektetés lesz, ezáltal túl sokat fognak félrerakni.

Forbes.hu: Több olyan készlet is van, ami aranyat ér (lásd összeállításunkat feljebb), ilyen gondolom a kereskedelmi forgalomba tavaly csak néhány órára kikerült Bell Boeing V-22 Osprey amerikai harci repülő. Erről a Lego, állítása szerint később tudta meg, hogy harci célokra is használták, így visszavonták. A Bricklinken nem is találtam meg, az Ebay-en jelenleg több mint 200 ezer forintért van fenn, amit eredetileg 50 ezerért árultak (volna). Van még hasonló készlet, amit később kivontak?

Ami a harci repülőt illeti, igen, egyes kiskereskedőknél már ott voltak ezek a készletek, amikor visszavonták. Nagyon minimális, ami elkelhetett belőle, nekem is sikerült egyet beszereznem, de azt is úgy, hogy Írországból írt rám valaki, hogy neki kettő van, és eladja nekem a másodikat. Volt három kisebb Marvel készlet, ami 2022. január elsején jött volna ki, de valami stabilitási problémát találtak a készletnél. Mivel Lego-nagykövet vagyok, nekem elküldték, de mondták, hogy ne mutassam be a csatornán.

Forbes.hu: Az átlagos, régen bárki által megvehető készleteknél van valami szabályszerűség abban, hogy melyiknek megy fel az ára? Ha fenti gyűjtésünket nézzük, úgy is kérdezhetném, hogy miért épp egy körhinta vagy miért épp a Szabadság-szobor lesz a keresett?

A körhinta például egy Creator Expert-készlet, azok voltak régebben a felnőtt rajongók számára készült szettek.

Ezek azért ilyen drágák egy idő után, mert kifejezetten felnőtteknek vannak, és simán fizetnek érte többet, ha esetleg korábban lemaradtak róla. Ezenkívül az sem mindegy, hogy van-e hozzá IP vagy nincs,

mert egy Star Wars-legó mindig jobb befektetés, mint egy kis házikó. Persze nem minden IP ugyanolyan kapós, a 2016-os Szellemirtók 3-hoz hiába adtak ki készletet, mivel a film sem volt annyira sikeres, a hozzá tartozó legót sem vitték annyira, de a tavaly kijött klasszikus szellemirtós autó valószínűleg sokkal többet fog érni idővel. Jövőre jön az Amazon új Gyűrűk Ura sorozata is, ekkor a félretett Gyűrűk Ura készletek szintén kapósak lehetnek majd.

A limitált kiadású szettek is érdekesek, itt van például ez a Batmobile. Fotó: Csányi Zoltán

Forbes.hu: A termékcsaládok között – például Creator, City, Technic, esetleg a gyerekeknek szánt Friends – árban van különbség a másodpiacon?

Van, igen, nagyon is. A Creator Expert- és a Technic-készletek, legfőképpen az európai régióban mindig jobban fognak menni. Érdekes módon ezek az észak-amerikai, ázsiai régióban ezek annyira nem népszerűek.

Forbes.hu: Mi lehet ennek az oka?

Nem tudom pontosan. Így magamra visszavezetve a dolgokat, kiskoromban én is mindig nagyon értékeltem azt, amikor egy Technic-készletet kaptam, mert olyan érzés volt, mintha egy kicsit tanulnék is összerakás közben, hogy hogy működik a kerék, a felfüggesztés stb. Az egy kicsit izgalmasabb volt így legózás terén. Mostanában azért a nagyobb Technic készleteknek már más tematikát követnek, mint annak idején: nagyok és inkább kiállítási darabok, kevésbé funkcionálisak.

Forbes.hu: Ha elrugaszkodunk a legektől, mondható-e, hogy általánosságban minden legószett minimum tartja az árát, míg bizonyos készleteknél borítékolható, hogy ha nem is rekordáron, de jóval többért el lehet őket adni, mint amennyiért vette az ember?

Kőbe vésni ezt azért így nem lehet, de nagy rá az esély, hogy miután kivonták a forgalomból, annál olcsóbban nem kell eladnod, mint amennyibe eredetileg került. Amíg forgalomban van, addig folyamatosan lentebb megy az ára, hiszen eleve akciózzák.

Forbes.hu: A régi szetteket gyűjtögetők honnan tudják, hogy egy készlet mikor fog kikerülni a forgalomból, vagyis mikor van esélyük emelt áron eladni az elrakott szettjeiket?

A Lego a hivatalos oldalán közli mindig, hogy mit vonnak ki hamarosan a forgalomból. Nagyon

fontos amúgy az is, hogy milyen állapotban van a Lego. Ahogyan említettem, a bontatlan doboz ér a legtöbbet, ott is az, ami tényleg úgy néz ki, mintha most emelted volna le a boltban a polcról. A komoly gyűjtőknek ez nagyon fontos.

Ha valaki csak meg akarja venni és összeépíteni, azoknak lehet, hogy mondjuk a doboz annyira nem fontos, csak ami benne van.

Forbes.hu: A Lego vajon mennyire befolyásolja mesterségesen a másodpiacot? A változatlan újrakiadásoknál is beszéltük, hogy nem tudni, miért adnak ki adott szetteket újra, de valószínűleg ők is szorosan követik a másodpiaci keresletet is.

Erről hivatalosan nem kommunikálnak, nem tudni befolyásolhatják-e ilyen szinten az üzletet. A kereskedelmi gyakorlatban volt egyszer, hogy egy kastélyos Lego Ideas szettet (21325) adták ki és bizonyos országokban azzal reklámoztak, hogy „Vedd meg, mielőtt elfogy!”, szóval próbáltak felhajtást kelteni, és felébreszteni az emberekben a FOMO-t (fear of missing out, vagyis a félelem, hogy kimaradnak valamiből – a szerk.), de a reklám a visszájára sült el, azóta nem is reklámoznak így.

Íme, egy Titanic-szett. Fotó: Csányi Zoltán

Forbes.hu: Ha félreteszed a videós énedet és kifejezetten befektetési célzattal akarnál legót venni, melyik három szettet vennéd meg? (disclaimer: a válasz személyes véleményt tükröz és nem minősül befektetési tanácsadásnak – a szerk.)

Az egyik biztosan a Reszkessetek, betörők! ház lenne. A nemrég megjelent Titanic-szett is egészen jó befektetés lehet, és valami Star Warsos is biztosan lenne közte. Egyébként a Star Wars-vonalon is kijött az eddigi legdrágább készlet (290 ezer forint a Lego hivatalos oldalán) Magyarországon, a kifejezetten gyűjtői darab AT-AT lépegető. Ez is jó befektetés lehet, de hosszú távú befektetés, merthogy aki megveszi, annak több, akár 10 évig kell őrizgetnie, ha keresni akar rajta. És akkor persze még mindig ott a kérdés, hogy időközben kiadja-e újra a Lego.

Borítókép: Csányi Zoltán

Ezt olvastad már?