Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Lego

Vitték a Legot, mint a cukrot, nálunk lesz a világ második legfontosabb kockagyára

A Lego 53 milliárd forintból bővíti a nyíregyházi üzemét, a dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét építi ki Nyíregyházán, a covid pedig csak növelte forgalmukat. 

A fejlesztés 250 új munkahelyet hoz létre a nyírségi megyeszékhelyen (most csaknem 2600 embert foglalkoztatnak), a kormány 5,85 milliárd forinttal támogatja a projektet. A dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét építi ki Nyíregyházán, számolt be róla az MTI Szijjártó Péter szavai alapján. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentéséből nem derült ki, milyen tekintetben (például gyártási kapacitás, alapterület) lesz a legjelentősebb a nyíregyházi kockagyár, de az biztos, hogy nagy beruházásról van szó, ez a harmadik legnagyobb értékű hazai invesztíció az idén bejelentettek közül. 

Jót tett a karantén a játékpiacnak

A Lego csoport alelnöke a befektetést azzal indokolta, hogy

a vállalatcsoport a válság ellenére is több mint 20 százalékkal növelte a forgalmát tavaly.

Jesper Hassellund Mikkelsen hozzátette, hogy a nyíregyházi gyár a 2014-es megnyitás óta lépésről lépésre fejlődött, és most eljuthatott oda, hogy a fröccsöntő kapacitása 50 százalékkal, a csomagolási kapacitása pedig 30 százalékkal nő.

A nyíregyházi építkezés 2023-ban ér véget, a gyár területe több mint 70 ezer négyzetméterrel bővül.

Nyilvános beszámolója szerint a Lego Manufacturing Kft. forgalma 2019-ben meghaladta a 37,5 milliárd forintot, 2020-ban pedig megközelítette a 47 milliárdot. Mindkét évben túlnyomórészt export értékesítésből származott a bevétel. A nyereség tavalyelőtt meghaladta az 1 milliárd forintot, tavaly majdnem 1,5 milliárd forint volt.

Oszd meg!