Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Lego

Műnyállal is tesztelik az új Lego kockákat

A Lego, miután 72 évig milliárdszámra gyártott évszázadok alatt lebomló polimer-kockákat, most kifejlesztette a környezetbarát kockák prototípusát, de hogy jelentősen csökkentse a gyártás karbonlábnyomát, az még egy hosszabb folyamat lesz avagy miért nem olyan egyszerű PET-palackból legót gyártani?

A legók nagy része a polimereken belül az igen bonyolult nevű akrilnitril-butadién-sztirolból, rövidítve ABS-ből készül, ami egy nagy keménységű és szilárdságú műanyag. A Magyarországon is jelentős gyártókapacitással rendelkező dán cég már évek óta dolgozott a környezetbarát legókockán. A Wired összegezte, hogyan jutottak el az újrahasznosított kockákig.

Vitték a Legot, mint a cukrot, nálunk lesz a világ második legfontosabb kockagyára

Évente több mint 380 millió tonna műanyagot gyártanak világszerte, a Lego kockagyártása ebből 100 ezer tonnát tesz ki. Első ránézésre nem tűnik olyan nagy szeletnek a képzeletbeli tortából a Lego részesedése, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy

ebből a mennyiségű műanyagból évente 110 milliárd legókockát gyártanak.

A kockák 80 százaléka készül a kőolaj-alapú ABS-ből, amit azonban nem lehet újrahasznosítani, legalábbis akkor elvesznek előnyös tulajdonságai, és rettentő hosszú a lebomlási ideje. 

Lego cukornádból, majd PET-palackból

A Lego ezért még 2015-ben bejelentette, hogy 155 millió dollárt fektet a fenntartható alapanyagokat kifejlesztő K+F központjába. Az első fejlesztés, ami innen kijött, egy cukornád alapú műanyagból készült lego volt, két évig fejlesztették hozzá a környezetbarát polietilént, amit nagy sikerrel fogadtak.

Az volt ugyanakkor a probléma vele, hogy nem volt eléggé szilárd és merev, és emiatt nem állították át a teljes gyártást erre, csupán a kockák 2 százaléka készült ebből. 

Aztán a 2X4-es kockákat készítették el újrahasznosított PET-palackokból és itt már sikerült létrehozni az ABS-kockáknál megszokott minőséget is. 

A fenntartható kocka prototípusa. Forrás: Lego

A régi legókhoz is illeszkedni kell

A környezetbarát Lego megalkotásának másik kihívása volt, hogy nemcsak az új kockáknak kell megtartaniuk formájukat és kell tökéletesen illeszkedniük egymáshoz, hanem az újaknak is a régi, akár a több évtizede gyártott elemekhez is.

A standard Lego kockáknál is biztosra mennek: magas és alacsony hőmérsékleten, sőt, műnyállal is tesztelik,

hogy biztosra menjenek a tekintetben, hogy akár évtizedes használat után is megtartják formájukat, integritásukat az egyes elemek. 

A PET-palackból készült kockáknál Brooks szerint még a szorosabb illeszkedésen és a színezésen kell dolgozni, egyelőre a fehér készült csak el. Ha ez megvan, akkor tudják majd meghatározni, hogy az ABS-kockák mekkora részét tudják kiváltani PET-kockákkal.  

Nincs könnyű dolguk, mert 3500 különböző elemnél kell egyesével letesztelni, melyek alkalmasak a környezetbarát gyártásra, az a 2X4-es elem, aminek zöld prototípusát kifejlesztették, csak egy a legnépszerűbb elemek közül. 

Több nagyvállalathoz hasonlóan, a Lego is ambíciózus környezetvédelmi célokat tűzött ki maga elé 2030-ig, amikorra már kizárólag teljesen fenntartható anyagokat akar használni termékeiben. A PET-es gyártásnak 70 százalékkal kisebb a karbonlábnyoma, mintha ABS-ből készülnének a kockák. 

Jót tett a karantén a játékpiacnak

Mivel alaptulajdonságaiban azért elég sok különbség van a PET és az ABS között, a Lego egy titkos folyadékot ad a különböző PET anyagokhoz, hogy a zöld alternatívával is reprodukálni tudják az ABS keménységét, feszességét; az ezzel kapcsolatos szabadalmi bejegyzés folyamatban van. 

Borítókép fotó: Lego

Oszd meg!