Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Ben White // Unsplash

Ott vagyunk már? 21 balatoni hely gyerekekkel, északon és délen

Gyerekkel a Balcsin lenni valószínűleg pont olyan, mint gyerekkel lenni bárhol: ahhoz, hogy jó napunk legyen, kell némi kreativitás és sok rugalmasság. Huszonegy olyan programot és látnivalót gyűjtöttünk a tó körül, ami túlmutat a bazársori céllövöldén és a zsuzsivonatozáson.

Veszprémi Állatkert

Amikor a „ne csak a mesekönyvben lásson állatokat” jeligével visszük állatkertbe a gyerekünket és a rácsok mögött szomorú orángután kuksol, az emberszabásúak meg mintha azt karcolnák bottal a homokba, hogy szabadíts ki, na akkor jön a Veszprémi Állatkert, ahol a műfaj lehetőségeihez képest kellemes környezetben találkozhatunk közelebbi és távolabbi rokonainkkal. Az Afrika-szavanna kifutó egy képeslap részlete is lehetne a flamingókkal, zebrákkal, zsiráfokkal, impalákkal és szélesszájú orrszarvúkkal, a Majomház pedig gyűrűsfarkú makiknak, dzsela páviánoknak és zászlósfarkú kolobuszoknak ad otthont. A legújabb lakók – két szibériai kőszáli kecske – június elején született.

 

Kis panda (Ailurus fulgens), fotó: Veszprémi Állatkert

Balaton Csillagvizsgáló, Balatonfűzfő

Ha kis tudóst nevelünk, aki sudokuval üti el az időt, amíg a strandon sorba kell állni kukoricáért, mindenképpen olvassuk fel neki ezt a bemutató szöveget és tegyük boldoggá egy csillagvizsgálással: „A csillagvizsgáló hatméteres kupolájában Fornax 100 mechanika kapott helyet, amelyen egy 12 hüvelykes Meade ACF katadioptrikus reflektor és egy 10 cm-es apokromát ad majd lehetőséget az égbolt szépségeibe való betekintésre.”

Pele-körút Tanösvény, Csopak

Interaktív tanösvény, amely ovis gyerekkel is fél óra alatt teljesíthető. A csopaki látogatóközpont részeként működik, egy klassz Hello Wood fajátékkal teszik még izgalmasabbá. Ha lelkesedésünk nem hagy alább,

a Nemzeti Park oldaláról letölhetőek a madárhangok, A, B, C és D típusú odúhoz tartozóan.

Ammoniterasz, fotó: Turós Balázs

Pannon Csillagda, Bakonybél

Komplex ismeretterjesztő központ, olyan izgalmas dolgokkal, mint digitális planetárium, meteoritsimogató, távcsőpark és éjszakai csillagvizsgálás. Megéri a kitérőt!

A bakonybéli Pannon Csillagda, fotó: csillagda.net

Bodorka, Balatonfüred

A Tagore-sétány északi részén ötvenezer liternyi víz került üveg mögé. A balatoni halfajokat bemutató Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont egy régi hiányosságot kompenzál: a Balatonnak ideje volt a felszíne alá is nézni. Már csak a strandbüfé-kínálatban hiányzik ez a szemléletváltás, addig pedig marad az itteni nagyjából 50 halfaj, az extra medencékkel (halaknak) és a játszótérrel.

Vitorlázeum, Balatonfüred

Ha van a családban olyan gyerek, aki fejből tudja a villamosmenetrendet és hétvégenként azzal gyötri a szüleit, hogy Kamarerdőtől Hűvösvölgyig kell zötykölődnünk az üres járatokon, itt az ideje visszavágni. Az itteni vitorlás múzeumban részletesen taglalják a vízi közlekedés múltját és ezernyi csomófélét is végignézhetünk.

Balatonfüredi kiserdő

Tematikus mesejátszótér található az egykori Angolkertben, de nem olyan hinta-csúszda-homokozó típusú, hanem egy komplex, minden korosztályt megmozgató, természetes elemekből épült mesepark, amely mellőzi a giccses elemeket, helyette a hullámzó Balaton és az erdő tematikájára épít.

SUP Center, Tihanyi-félsziget

Ha ivadékunk a kelleténél többször hangoztatja, hogy veletek olyan uncsi, vigyük el egy SUP-centerbe és biztassuk szörfdeszkán állva evezésre. Nem is olyan könnyű műfaj: néhány kör a Tihanyi-öbölben és garantált a délutáni szundi.

SUP Center Balaton, fotó: SUP Center Balaton Facebook

Kőtenger, Kővágóörs

A természet a legjobb játszótér – ezzel a mondással itt csak egyetérteni lehet. Hatalmas, virágos réten geológiai izgalmak, ahol szaladni, ugrálni, naplementét nézni és szikláról leugrós videókat készíteni is lehet.

A szülők egy évezrednyi kővel arrébb hallgathatják a csendet.

Káli-Kapocs, Mindszentkálla

Kamaszkorú gyerekekkel tökéletes célpont. Lehet romkocsmáztam apámmal-típusú szelfit készíteni és időnként titkos (néhány nappal/órával korábban bejelentett) koncertet ad a Punnany Massif.

Kő fagyi?, Mindszentkálla

Ha jó leszel, kapsz fagyit. Ugye más családban is elhangzott már ez a mondat? Minőség-érzékenyeknek a balatoni fagyizás mindszentkállai megmentőit ajánljuk, ahol a csavart és édes tölcséres verziók helyett háznál főzött, klassz ízeket árulnak. Ajtóból három is van, fagyiból a boros verziók sem rosszak.

Salföldi major és pálos templomrom

A major egy nagyon kedves hely egy nagyon kedves falu szélén: semmi többet nem ígér, mint a gazdaságban található állatokat, csacsit, tyúkot, kutyákat. A sarokban németes ízvilágú lovasbemutató, ezzel nem feltétlen kell foglalkoznunk, viszont a közeli pálos templomromig gyönyörű út vezet lovaskocsin megtéve, ha szívesen felráznánk valamelyik családtagunkat.

Folly Arborétum, Badacsonytomaj

A badacsonyörsi 5 hektár csodás kikapcsolódás lehet az egész családnak, ha túl szűk lesz pár együtt töltött nap után a családi sátor vagy apartman. Amíg édesapa a kiemelten értékes faegyedeket vizsgálja, a gyerekeknek ott a fészekhinta és a többi természetes játék. Borozni is lehet, 18 év felett.

Folly Arborétum, fotó: follyarboretum.hu

 

Festetics-kastély, Keszthely

A Helikon Kastélymúzeum barokkos berendezése és a lenyűgöző könyvtár inkább a nagyobb gyerekeket kötik le, a kastélypart nyugalma mindenkit elámít.

Keszthely, Festetics-kastély, fotó: keszthely.hu

A Kis-Balaton tanösvényei

A Kányavári-szigeten találjuk a közel két kilométer hosszú Búbos vöcsök tanösvényt. Egész évben látogatható, körülbelül 1,5 óra alatt végigjárható, gyerekekkel és kutyákkal is (utóbbiak pórázon). A 15 állomás a a Kis-Balaton madárvilágát mutatja be. A Diás-sziget Kócsag tanösvénye védett területen vezet keresztül, ezért csak vezetéssel látogatható, megnézhetjük a Fekete István Emlékhelyet és megtudhatjuk, hogy

hogyan szorították vissza vizibivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, milyen halászati eszköz a vejsze, kinek volt döntő szerepe a nagy kócsag megmentésében és hogy milyen halak akadtak Fekete István horgára.

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

Ha Kápolnapuszta neve nem is cseng ismerősen, érdemes megjegyezni, mert itt található a Kis-Balaton bivalyrezervátuma. Alsó tagozatos kisfiúk csoportját például nem nehéz elkápráztatni a sárban dagonyázó, lila nyelvű, hatalmas állatokkal. Gyengébb idegzetűek kedvéért előre megírjuk, hogy egy kis szakaszon át kell majd sétálnunk egy nem-bivalymentes részen, de jó hír, hogy a belépőjegy a balesetbiztosítás díját is tartalmazza. (Békés állatok egyébként.)

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő

Bár a névadás minden okot megad arra, hogy gyanakodjunk, de a prekoncepcióink itt teljes mértékben tévesek. Azt nem tudom, hogy Florida mennyire ismert a jó fagyiról, de itt a nyugati helyre utaló név nyugati színvonalat is tükröz, a tó körül itt kapható az egyik legjobb fagyi, ami a legjobb eszköz a minőségérzékeny ÉS hisztiző ovisok lefegyverezésére.

Kisvasút, Balatonfenyves

Egy mocsárvidéken átvonatozni elsőre nem hangzik túl vonzó programnak, pedig vonatrajongó gyerekekkel (vagy akár nélkülük) szuper program felkeresni a Balaton egyetlen kisvasútját, amely Balatonfenyves és Somogyszentpál között, a Nagyberek legszebb részein robog át.

A vonatablakból nézelődve kis falvak, tavak, nádasból felröppenő madarak tűnnek fel, és ha szerencsénk van, kócsagot vagy őzet is láthatunk.

Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

A déli part sztárja, ami nemcsak azt tudja, hogy egy gömb és egyben kilátó is, de bónuszként még az északi part is látszik. Először fel kell mászni érte egy hegyre, majd itt is megtenni néhány lépcsőt, így ha a velünk lévő kisgyerek motivációja alábbhagy, érdemes emlékeztetni, hogy fönt majd érzed, hogy leng alattad az egész.

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Ha a kamaszkor érzékenységét a nyári szünetben sem szeretnénk félretenni, érdemes ellátogatni a József Attila Emlékházba, amely magasba és mélybe indul. Visszaemlékezések, dokumentumok és egy szépen megrajzolt költőportré. Nemcsak irodalomprofesszornak készülő gyerekekkel, de velük mindenképp.

Siófoki víztorony

Egy magaslati bárban kávézhatunk vagy ihatunk ásványvizet, 45 méternyi távolságban az Aranypart közönségétől.


Még több Balaton:

Így kerültem meg a Balatont 15 ezer forintból – és közben jól is éreztem magam

Kecskefagyi, a málnás ember és a tulipánmező – kedvenc eldugott ökogazdaságaink a Balaton mentén


Oszd meg!