Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így kerültem meg a Balatont 15 ezer forintból – és közben jól is éreztem magam

Meglepően kevés pénzből is jól érezhetjük magunkat a Balatonnál: kell hozzá másfél nap szabadidő, közepesen jó kondi és néhány ezer forint. Túraterv a tó megkerülésére és tippek – saját teszt alapján.

Ezt vidd magaddal

  • bicikli
  • csomagtartó és túrazsák: ha nincs, szerezz be (a kedvenc hátizsákodat is megutálod két nap alatt)
  • bringás nadrág (ebből a legolcsóbb modell is sokkal jobb, mint a semmi)
  • lámpa előre és hátra (alig fogsz autókkal találkozni, de azért nem árt, meg hát a KRESZ-szabály, az KRESZ-szabály)
  • bukósisak (ugyanaz igaz rá, mint az előbbi pontra)
  • fürdőruha (én múltkor egy vitorlásra nem vittem, szerintetek mennyire néztek hülyének?)
  • házi radler (a biciklisek legjobb barátja, nem vicc)
  • napszemüveg
  • esőkabát

 


A túra (és zárójelben az elköltött forintok egy főre vetítve)

Budapest-Kelenföld-Balatonakarattya vonatjegy (2010 forint+420 forint kerékpáros jegy)

Nos, a MÁV-ra mindig lehet számítani, ha meglepetésekről van szó. És innen normál esetben egy olyan mondat következne, ami tartalmazza a késett, a hangosbemondó, a kalauz és a soha többet szókapcsolatokat. De nem ez a helyzet, idén többször megtettem ezt a távot és minden alakalommal alig több, mint egy óra alatt, kényelmes és tiszta kocsikban utaztam. Odafelé érdemes a Déliből kereken 8 órakor, Kelenföldről 8 óra 7 perckor induló vonatot választani, ezzel átszállás nélkül is alig több, mint egy és negyed óra alatt érünk le. Ha mégis késne a vonat (én sem egy barlangban töltöttem az elmúlt húsz évet), az elvira.hu oldalon nyomon követhetjük, hogy pontosan hogy állunk. Miután leszálltunk, nincs más dolgunk, mint megkeresni az Árpád utcát:

ez a hosszú szakasz abba a hiú ábrándba ringathat, hogy az út végig lefelé vezet.

Mi az északi part-déli part sorrendet választottuk, aki a másik irányból kerülné a tavat, értelemszerűen a másik irányba induljon, a 71-es főút mellett a körforgalom irányába. Miután megtaláltuk a zöld alapon sárga táblákkal jelzett bringakört, nehéz lesz eltévedni. De nem lehetetlen: egy-egy kereszteződésnél nem árt azért figyelni.

Tipp: A kerékpárszállítók általában a vonat elejében, a közepén vagy a végén találhatóak, egyszóval semmiféle koncepciót ne keressünk a dologban, a kalauzokkal beszélgetve kiderült, hogy ez általában nekik is meglepetés. Viszont a jobb fejek még feladni is segítenek a bringát.

Pörc Bisztró, Balatonkenese (1890 forint)

Éhesen biciklizni nem lehet. Az ötödik generációs hentescsalád négy éve üzemelő delikátüzlete mellé frissen nyitott egy bisztrót is. A tulajdonos, Kocsis Jenő azt mondja, a legkitartóbb törzsvendégeik a hétvégi csúcsban akár egy órát is vártak az ételekre, mostantól mindez a múlté. A bisztróban sült kolbászok, hamburger és kecskesajt is terítékre kerül, de a legjobb a rostlapon pirított pörcnél maradni, kis kenyérrel és salátával tökéletes tízórai. A bicikliúttól néhány perces kitérőt jelent, de megéri.

Tipp: Jenő azt mondja, a környék legjobb kávéit tartja. És tényleg.

Balatonfüredi savanyúvíz-kút (0 forint)

Miután elhagyjuk a várost, a kemping és a hajógyár közötti szakaszon találjuk az egyik legjobb frissítő pontot, a Berzsenyi-forrást, amiért ráadásul fizetnünk sem kell.

Tipp: Balatonfüreden még két (különböző összetételű) savanyúvíz-forrás üzemel: a Kossuth Lajos-forrás a város központjában, a Szívkórház előtti téren, illetve a Polányi-kút, az egykori hajógyárral szemközt.

Tihanyi szabadstrand (0 forint)

Biztosan nem ez az északi part legjobb strandja (a csopaki, a füredi és a balatongyöröki biztosan veri), de számomra az egyik leghangulatosabb és az örvényesivel együtt az utolsó ingyenes fürdőhelyek egyike. A Füredi-öbölre néző – hivatalos nevén Gödrösi – strand a félsziget bejáratánál, közvetlenül az út mellett található, ennélfogva nem a legnyugodtabb, cserébe a panoráma gyönyörű.

Tipp: A parkolásért fizetni kell – de nem nekünk, hiszen bringával érkeztünk, hahhaa!

Tipp2: Tihany és Aszófő közt találjuk az egykori Apáti falu templomát. A 12. századból származik, szabályos geometriájával megkapó látvány. 

A szerző felvételei.

Aszófői halsütő (810 forint+220 forint)

Sült keszeg, kenyér és kovászos uborka ad neked erőt és mindent legyőző akaratot. Mellé egy hosszúlépés olaszrizlingből és repülnek a kilométerek!

Tipp: A halra általában 8-10 percet várni kell, de megéri, a pulton kisütve váró egyedek nem olyan finomak.

ABC, Balatonakali (1700 forint)

Kenyér, kolbász, sajt, paradicsom, fehérbor, szóda, banán és csoki – aznap vacsorára, másnap reggelire és az útra.

Tipp: Ezeket nem érdemes otthonról cipelni.

Tomaj Camping, Badacsonytomaj (5000 forint faházban)

A szálláshelyet érdemes nagyjából féltávra belőni, a badacsonyi rész ennek majdnem megfelel. (Kilométerben kicsit kevesebb a féltávnál, de az északi parton több a szint, a déli oldalon gyorsabban lehet haladni.) Sportpályák, tűzrakóhely és saját strandjuk is van, ahogy a balatoni kempingeknek általában. A faházak ára méltányos, ha sátrat is viszünk magunkkal, ehhez képest féláron is kijöhetünk.

Tipp: A révfülöpi hentesnél (Füredi út 23.) saját készítésű grillkolbászok várnak arra, hogy kisüsd őket például a tomaji kemping tűzrakóhelyén. Három íz, mind szuperfriss, tényleg megér egy látogatást, az egyedüli ellenség a korai zárás, szóval rendesen tekerni kell, hogy odaérjünk.

Tipp2: A révfülöpi Hullám Hostel sem rossz választás: bringabarát, laza és elég baráti árakkal dolgoznak.

Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő (270 forint)

Sokan a part legjobb fagyizójának tartják és azt hiszem, rá is szolgált erre a címre. Kis terasz, nagy választék.

Tipp: A málna nem a szorbék már-már egyhangú ligájában játszik, hanem egy krémes, testes, nagyon szép fagyi.

Alsóbélatelep, szabadstrand (0 forint)

A déli parton a jellemző felállás az, hogy a nagy és sok szolgáltatást nyújtó strandokon fizetni kell valamennyit a belépésért. Itt nem, úgyhogy úsztunk egyet.

Tipp: de ha bringázás közben csak megmártóznánk egyet, senki sem állíthat meg, több tucat lejáró közül választhatunk kedvünk szerint.

Tipp2: Balatonboglár, Gömbkilátó (300 forint). Érdemes egy kis kitérővel feltekerni a Várdombra, a kilátás és maga az építmény miatt is megéri.

Tipp3: Ha ennél egy jót Balatonlellén, a Vitorlás Éttermet ajánljuk.

Balatonvilágos (0 forint)

A magasparton olyan a panoráma, hogy egyszerűen muszáj megállni.

Balatonakarattya-Budapest-Kelenföld vonatjegy (2010 forint+420 forint kerékpáros) jegy

Tipp: az akarattyai Szépkilátás Bisztró (a vasútállomástól két percre) nem rossz választás egy túrát lezáró vacsorához.

 

A kétnapos túrán körülbelül a kitérőkkel körülbelül 220 kilométert tekertünk és összesen 14 750 forintot költöttünk fejenként.

A legendás Fillér B. Gusztáv is büszke lenne ránk.


Még több Balaton! Ajánló a friss, júniusi lapszámból! 

Kecskefagyi, a málnás ember és a tulipánmező – kedvenc eldugott ökogazdaságaink a Balaton mentén

Borítókép: a balatonboglári Gömbkilátó. Fotó: balatonboglar.hu

Oszd meg!