fotó: Orbital Strangers
Fotó: fotó: Orbital Strangers
A magazin

Kecskefagyi, a málnás ember és a tulipánmező – kedvenc eldugott ökogazdaságaink a Balaton mentén

Bagi László
2018. június 08. 3 perc olvasás

Gondor Tibor, Kósa Imre, Szabó Lajos. Nem ismerik egymást. A közös pont közöttük, hogy mindhárman családi ökogazdaságot vezetnek a Balaton körül, mi pedig írtunk róluk a júniusi lapszámban.

Megjelent a júniusi Forbes, a címlapon Mészáros Dáviddal, az Ingatlan.com alapítójával, benne pedig többek között a magyar Decathlon-sztorival, a Palotanegyed térképével, a nagy startupjelentéssel és a világ 9. legdrágább képzőművészének műtermével, amit mi is meglátogattunk.

Kékkút

A kékkúti ásványvízüzemmel szemben, a kanyarban áll egy kis tábla, rajta sárga betűkkel: kecskefagyi, kecskesajtok. Gondor Tibor nagyjából ennyit költött reklámra, mégis sokan leparkolnak a bekötőút mező felőli végén, a családi ház mellett. Nyáron a kecskékből élnek, télen tésztát gyártanak, a tojást a falu túloldalán, a nagymama kertjéből szállítják. Aki egyszer kóstolta ezeket a fagyikat vagy sajtokat, szinte biztosan visszatér, a gazdaság így évről évre növekszik, harmóniában a természettel.

Ha véletlenül elvisz egy-egy tyúkot a róka, akkor is csak legyintenek, ennyi kiszámíthatatlanságot el tudnak viselni.

Fotó: Orbital Strangers

Nagyvázsony

Kósa Imre, a nagyvázsonyi málnásember robosztus alkat, aki nyugalommal nézte, amint az első évben a gaz felverte az ültetvényét.

Tudta, hogy a következő évben úgyis beáll az ökoszisztéma, fölösleges permetért rohanni.

Angliában dolgozott ácsként, épített lovaknak szánt szállítókocsit, ingatlanokat mért fel egy barátjával, pofonokat osztott a ringben és megtanulta, hogyan kell bánni a málnával és a szamócával. Az egykori pusztakezi harcos családja ma a málnából él, nekik a legfontosabb, hogy a kislányuk kirohanhat a kertbe és két kézzel tömheti magába a gyümölcsöt.

fotó: Orbital Strangers

fotó: Orbital Strangers

Kőröshegy

A kis kőröshegyi völgyben évtizedeken keresztül nem történt semmi, egy fölhagyott agyagbánya, a növénytakarót némi akác és gaz jelentette. Szabó Lajos és családja néhány év munkájával olyan mintagazdaságot hozott itt létre, ami egy önálló kirándulást is megér még a magamfajtáknak is, akiket a világból ki lehet kergetni a „magyar Provence” szókapcsolattal. A több hektáron termelt levendulás és a néhány héttel korábban virágzó

tulipánmező látványa letaglózó, a virágszedés után megéri kicsit maradni piknikezni.

fotó: Orbital Strangers

fotó: Orbital Strangers

Lapozz bele a legújabb számba!