Ezek a sushigolyók a hímzett, japán temari labdákhoz hasonlóan, amelyekről a nevüket kapták, nagyon aranyosak. Tagadhatatlan előnyük, hogy egy kis darab háztartási fólián kívül semmilyen különleges eszközre nincs szükség az elkészítésükhöz (és őszintén szólva túl sok kézügyességre sem), a befektetett energiához képest mégis igazán látványos végeredményt kapunk.
A temari sushigolyókon kívül már csak az lenne az egyszerűbb, ha a mindent egy tányéron tálalnánk, és poke bowl-t készítenénk. A golyók esetében sem kell kizárólag a hagyományos alapanyagohoz, mint a hal, a tenger gyümölcsei vagy az alga, ragaszkodnunk. Gyakorlatilag bármit hozzáadhatunk, amit éppen otthon találunk, és úgy gondoljuk, hogy illik a rizshez: zöldséget, omlettcsíkokat, tofut…
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Hozzávalók a rizshez 2 főre:
- 1 bögre sushi rizs (250 g)
- 1 bögre víz
- 40 ml rizsecet
- 10 g só
- 20 g kristálycukor
Egyéb:
- Wasabi
- Nyers vagy füstölt hal (lazac, tonhal, vajhal stb.)
- Tenger gyümölcsei (garnéla, polip, tintahal)
- Nori alga
- Zöldség (uborka, avokádó, retek, jégcsapretek)
- Omlett
- Tofu
Díszítéshez:
- szezámmag
- Újhagyma vagy fűszernövények
- Kaviár
- Ehető virágok
Tálaláshoz:
Elkészítés
- Öblítsük át néhányszor a rizst, és főzzük meg a csomagoláson jelzett módon. Ez általában 15 perc főzést jelent a rizzsel azonos mennyiségű sótlan vízben, majd 10 perc pihenést lefedett edényben. Ezt követően keverjük hozzá a forró ecetet, amiben felolvasztottuk a cukrot és a sót, és hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk fel a hozzávalókat minél vékonyabb szeletekre egy éles késsel. Vágjunk 10 x 10 cm-es négyzeteket a háztartási fóliából (többször is felhasználhatjuk őket, így környezetvédelmi szempontból sem vétkezünk nagyot). A fólianégyzetek közepére tegyünk halszeletet (a belső oldalát kenjük meg egy kevés wasabival), zöldségkarikákat vagy algacsíkokat. Megnedvesített kézzel gyúrjunk a rizsből diónyi gombócokat, helyezzük őket az előkészített hozzávalókra, majd a fólia segítségével szorosan csavarjuk őket össze és formázzunk golyókat.
- Az elkészült golyókat a tányéron díszítsük szezámmaggal, felaprított újhagymával, kaviárral vagy ehető virágokkal, és hagyományos módon szójaszósszal tálaljuk.