FINOM

Sötét, mint az éjszaka – torta nera részeges szilvával és pekándióval

Kateřina Pechová
2022. február 21. 3 perc olvasás

Bár első pillantásra nem feltétlenül látszik, a torta nera a kevésbé édes desszertek közé tartozik (fogyókúrásnak ettől függetlenül nem mondanánk). Ez az éjfekete édesség egy jókora adag csokoládét tartalmaz, az aszalt szilva lággyá, a pekándió pedig ropogóssá varázsolja. Ha a szilvát víz helyett brandybe áztatjuk éjszakára, még egyet csavarhatunk az ízélményen!

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotók: Jakub Jurdič

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:

  • 300 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 150 g vaj
  • 1 tojás
  • 2 ek jéghideg víz
  • vaj a forma kikenéséhez
  • rétesliszt a forma kiszórásához

A töltelékhez:

  • 500 ml 31%-os habtejszín
  • 80 g vaj
  • 70 g kristálycukor
  • 300 g jó minőségű 70%-os étcsokoládé 
  • 5 tojás sárgája
  • 200 g kimagozott aszalt szilva
  • 70 g pekándió
  • kakaó a díszítéshez

Elkészítés

  1. Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat. Alaposan gyúrjuk össze, és adjuk hozzá a felvert tojást, majd végül a vizet. Dolgozzuk ki a tésztát, majd csomagoljuk fóliába és hagyjuk a hűtőben pihenni legalább 30 percig. 
  2. Béleljük ki sütőpapírral a tortaforma alját, az oldalát vajazzuk és lisztezzük ki. Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között úgy, hogy a formába helyezve elérje a forma oldalának felső szélét. Egyengessük el a formában a tésztát, és gondosan nyomkodjuk az oldalához. A tészta alját szurkáljuk meg villával, helyezzünk rá egy sütőpapírból vágott kört, súlyozzuk le babbal, majd tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük a korpuszt nagyjából 15 percig, közben fogjunk hozzá a töltelék elkészítéséhez.
  3. Melegítsük fel a tejszínt forró vízfürdő fölött. Hagyjuk benne szétolvadni a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a kockákra tört csokoládét. Keverjük simára. Egy másik tálban verjük fel a tojás sárgáját, majd lassan adagoljuk hozzá (óvatosan, nehogy kicsapódjon) a csokoládés egyveleget habverővel való állandó keverés mellett.
  4. Óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt és a babot az elősütött korpuszról, rakjuk meg aszalt szilvával (éjszakára áztassuk be őket) és pekándióval. Öntsük rájuk a csokoládés tölteléket, és helyezzük a sütőbe. Süssük 150 °C-on nagyjából 50 percig, amíg a töltelék meg nem szilárdul. A kész tortát hagyjuk kihűlni, mielőtt felszelnénk. Tálaláskor a szeleteket megszórhatjuk kakaóval.
A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool