Bár első pillantásra nem feltétlenül látszik, a torta nera a kevésbé édes desszertek közé tartozik (fogyókúrásnak ettől függetlenül nem mondanánk). Ez az éjfekete édesség egy jókora adag csokoládét tartalmaz, az aszalt szilva lággyá, a pekándió pedig ropogóssá varázsolja. Ha a szilvát víz helyett brandybe áztatjuk éjszakára, még egyet csavarhatunk az ízélményen!
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Fordítás: Peťovská Flóra
Fotók: Jakub Jurdič
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:
300 g finomliszt
1 csipet só
150 g vaj
1 tojás
2 ek jéghideg víz
vaj a forma kikenéséhez
rétesliszt a forma kiszórásához
A töltelékhez:
500 ml 31%-os habtejszín
80 g vaj
70 g kristálycukor
300 g jó minőségű 70%-os étcsokoládé
5 tojás sárgája
200 g kimagozott aszalt szilva
70 g pekándió
kakaó a díszítéshez
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet és a sót egy nagyobb tálban, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat. Alaposan gyúrjuk össze, és adjuk hozzá a felvert tojást, majd végül a vizet. Dolgozzuk ki a tésztát, majd csomagoljuk fóliába és hagyjuk a hűtőben pihenni legalább 30 percig.
Béleljük ki sütőpapírral a tortaforma alját, az oldalát vajazzuk és lisztezzük ki. Nyújtsuk ki a tésztát két sütőpapír között úgy, hogy a formába helyezve elérje a forma oldalának felső szélét. Egyengessük el a formában a tésztát, és gondosan nyomkodjuk az oldalához. A tészta alját szurkáljuk meg villával, helyezzünk rá egy sütőpapírból vágott kört, súlyozzuk le babbal, majd tegyük be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük a korpuszt nagyjából 15 percig, közben fogjunk hozzá a töltelék elkészítéséhez.
Melegítsük fel a tejszínt forró vízfürdő fölött. Hagyjuk benne szétolvadni a vajat és a cukrot, majd adjuk hozzá a kockákra tört csokoládét. Keverjük simára. Egy másik tálban verjük fel a tojás sárgáját, majd lassan adagoljuk hozzá (óvatosan, nehogy kicsapódjon) a csokoládés egyveleget habverővel való állandó keverés mellett.
Óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt és a babot az elősütött korpuszról, rakjuk meg aszalt szilvával (éjszakára áztassuk be őket) és pekándióval. Öntsük rájuk a csokoládés tölteléket, és helyezzük a sütőbe. Süssük 150 °C-on nagyjából 50 percig, amíg a töltelék meg nem szilárdul. A kész tortát hagyjuk kihűlni, mielőtt felszelnénk. Tálaláskor a szeleteket megszórhatjuk kakaóval.