Az elmúlt három hónap kihívásai után, megkésve, de végre kiadta éves európai étteremgyűjteményét a Michelin. 23 ország 39 városát tesztelték, és a Michelin Guide Main cities of Europe 2020-ban végül 1850 vendéglátóhelynek jutott hely. A budapesti csillagok állása nem változott, viszont újak tűntek fel Varsóban, és a kötetben most először szereplő Ljubljanában.
A budapestiek közül (Magyarországon belül továbbra is csak a fővárosban esznek a teszterek) megőrizte két Michelin-csillagját az Onyx, amely a járványügyi bezárás alatt elköszönt Mészáros Ádám séftől.
Szintén tartja egy csillagját a Babel, a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és a Stand. Az öt étterem közül mostanáig egyedül a Széll Tamáshoz kötődő Stand nyitott újra a járványhelyzet enyhülése óta. A Costes és a Costes Downtown séfjei a szintén Gerendai Károly tulajdonába tartozó Lupa Strandon főznek jelenleg.
A Petrus továbbra is Bib Gourmand minősítésű, azaz kiváló ár-érték arányú étterem. Az ajánlott helyek között szerepel az éppen a napokban hivatalosan is bezárt Baraka, továbbá a Fausto’s, a Fricska, a Laurel Budapest, a Mák, a Nobu Budapest, az Olimpia, a St. Andrea, a Textúra, a Tigris, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Zona és a Csalogány 26.
„Tudjuk, hogy a fogyasztók már alig várják, hogy újra felfedezhessék az éttermi étkezés örömét. Én azt is tudom, hogy inspektoraink hasonló izgalommal várják, hogy visszatérhessenek az éttermekbe, és felhívhassák a figyelmet a séfek szenvedélyére és kreativitására” – írta a Michelin Guide közleményében Gwendal Poullennec nemzetközi igazgató. Az online kiadással kapcsolatban Poullennec azt nyilatkozta, ezzel szándékoznak segíteni a járvány miatt küszködő vendéglátást.
A 2020-as kiadásban összesen 24 háromcsillagos étterem szerepel (ebből 4 új szereplő), 95 kétcsillagos (13 új), 380 egycsillagos (52 új), és 253 Bib Gourmand (41 új).
A régió újdonságai
A kötetben a legnagyobb újdonság, hogy krakkói és ljubljanai étterem is csillagot kapott, most először. A krakkói Bottiglieria 1881 séfje majdnem tíz év után tért visszaszülővárosába, és a közlemény szerint most a lengyel konyha legjavát önti modern formába, ehhez pedig egy intim, százéves pince fölött álló helyszín adja a hátteret.
Lengyelországban két hely most először szerzett Bib Gourmand minősítést, egyikük a varsói Szóstka, amelyik többszemélyes tálakkal operál, másik pedig a krakkói Fiorentina modern lengyel fogásokkal.
Szlovénia fővárosa is először szerepel a kötetben, itt a Jorg Zupan séf vezette étterem, az Atelje érdemelt egy csillagot. A séf a világ számos pontján szerzett gyakorlatot, most leginkább az egyszerűségre, letisztultságra törekszik munkája során, egy trendi környezetben, írja a Michelin. Bib Gourmand helyezést is kiosztottak itt: a Na Gradut is érdemes kipróbálni, ha arra jár az ember.
Ausztria idén két új egycsillagos étteremmel villoghat: az Apron és a The Glass Garden is felkerültek a tesztevők térképére. Előbbi Bécsben modern osztrák konyhát ígér, míg utóbbi Salzburgban kortárs konyhát izgalmas hozzávalókból, és egy nem mindennapi kilátást a helyszínét adó üvegdómból.
Nyitókép: Miguel Rocha Vieira, a Costes Group Corporate Executive Chefje / Facebook