Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mától zöld rendszám jár az elektromos motorra, az üzemeltetők anyagilag is jól járnak

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, a gépjárműadó alól pedig már 2021 elejétől mentesülve vannak a tulajdonosok.

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium forbes.hu-nak eljuttatott közleményében kifejtette, hogy a környezetterhelés csökkenését a járműállomány korszerűsítésével és fiatalításával lehetne elérni.

Ennek ösztönzését és a tiszta járművek térnyerését az anyagi ösztönzés mellett a szabályozási és szemléletformálási eszközökkel serkentenék.

Idén tavasszal született döntés arról, hogy a kizárólag elektromos meghajtású motorkerékpárok is zöld rendszámmal szerelhetők fel.

Itt van Budapest első közösségi robogója!

Mi a folyamat menete?

A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók. Az új előírások 2021. augusztus 11-én lépnek hatályba. A környezetkímélőként bejegyzett motorkerékpárok első forgalomba helyezésük során világoszöld alapszínű hatósági jelzést kapnak.

Ki kérheti és hogyan a zöld rendszámot?

A járműkategóriában, a quadokat és a mopedautókat is beleértve, három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik Magyarországon. A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mintegy 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza. A már használatban lévő járművek üzemben tartói is időszakos vizsgálaton vagy szemlén kérhetik a környezetkímélő besorolást.

Milyen anyagi előnyökkel jár?

A környezetkímélő motorkerékpárok után nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni. 2021 elejétől e tiszta járművek mentesülnek a gépjárműadó alól is. Az elektromos motorosoknak tehát nem kell megfizetniük a motorkerékpárok korától és műszaki jellemzőitől függő adóterheket, ezzel összesen több tízezer forintot takaríthatnak meg.

Más változás is történt idén a rendszámokkal kapcsolatban

2021 júliusától az új autókra kiadott, egy betűvel meghosszabbodó rendszámok kizárólag két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődhetnek, úgyhogy nem lehet bármit kirakni a négy betűből – írtuk még korábban a forbes.hu-n.

forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A klasszikus három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblától azért kell elköszönni, mert a jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a kiadásuk. Az új formátum tartósan megoldja a helyzetet.

A váltáshoz szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendelkezéseket vezetnek be.

Új magyar rendszámok: mutatjuk az első képeket

A kiemelt képen egy Blinkee.city elektromos robogó látható // fotó: Blinkee.city


Oszd meg!