Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium_autó_rendszám_forbes

Új magyar rendszámok: mutatjuk az első képeket

A júliustól az új autókra kiadott, egy betűvel meghosszabbodó rendszámok kizárólag két magánhangzóval vagy két mássalhangzóval kezdődhetnek, úgyhogy nem lehet bármit kirakni a négy betűből.

A klasszikus három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtáblától azért kell elköszönni, mert a jelenlegi karakterkészlet használatával már csak néhány évig biztosítható a kiadásuk. Az új formátum tartósan megoldja a helyzetet.

A váltáshoz szükséges informatikai és egyéb fejlesztések elvégzése után 2022. július 1-jétől négy betűből és három számból álló rendelkezéseket vezetnek be – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Schanda Tamás nyilatkozatából, amit a kormány.hu közölt. Hozzátette, az átállás felmenő rendszerben történik meg, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg jövő nyártól.

fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium_autó_rendszám_forbes

fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A már meglévő rendszámokat nem kell cserélni

A miniszter elmondta, hogy az új rendszer nem jelent adminisztrációs többletterhet a tulajdonosok, üzemeltetők számára. 

A forgalomban lévő hatósági jelzések a továbbiakban is használhatók, azokat nem kell új táblákra cserélni. A hosszabb rendszámok a járműpark természetes ütemű megújulásával, fokozatosan váltják majd fel a régieket. Az új rendszámokról először az Innovációs és Technológiai Minisztérium tett ki fotókat.

 

Hogy fognak kinézni?

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk.

A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium_autó_rendszám_forbes

fotó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

A muzeális jellegű járművekre kiadható OT rendszámok készlete szintén kimerülőben van, azok a továbbiakban az OT betűjel mellett az eddigi négy számjegy helyett további két betűkaraktert és három számjegyet tartalmaznak majd – írja a kormány.hu.

Magyarországon volt Európa egyik legnagyobb drágulása az újautó-piacon

Kiemelt kép: Innovációs és Technológiai Minisztérium Facebook-oldala

 

Oszd meg!