Fotó: Fotó: Fanny Schertzer / Wikimedia
rövid hír

Elbukott a kezdeményezés, nem kapnak alapjogokat a főemlősök Bázelben

Forbes
2022. február 14. 2 perc olvasás

Továbbra is használhatóak lesznek gyógyszerészeti és kozmetikai kísérletekben az ember legközelebbi rokonai.

A 110 ezer szavazásra jogosultból több mint 50 ezren vettek részt a vasárnapi népszavazáson Basel-Stadt kantonban, amelyen arról dönthettek, kapjanak-e alapjogokat a kantonban a főemlősök.

A szavazók 74,7 százaléka nemmel voksolt a kérdésre, ezért nem kerül be a kantoni alkotmányba a főemlősök alapjogait védő passzus.

„Nemzetközi vitát indítottunk el. Sokaknak világossá vált, hogy másképp kell elhelyeznünk magunkat a világban, és a nagy egész részének kell tekintenünk az embert. Ehhez tartozik más állatok értékeinek kellő elismerése” – írja a népszavazást kezdeményező Sentience Politics  Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében a sikertelen népszavazás után.

Elszalasztott lehetőség. Így értékelte Facebook-oldalán a kezdeményező Sentience az elbukott népszavazást. Fotó: Sentience Politics / Facebook

Mi volt ez az egész?

Hétvégén írtunk róla, hogy a svájci Basel-Stadt kantonban egy civil szervezet kezdeményezésére népszavazást tartanak arról, alapjogokat kapjanak-e a főemlősök.

A népszavazást kezdeményező Sentience Politics szerint erre azért lett volna szükség, mert a főemlősök az ember legközelebbi rokonai, ugyanúgy éreznek fizikai és lelki fájdalmat, mint mi.

Emberi jogokat kaptak volna a majmok?

A Sentience Forbes.hu-nak megszólaló kampányfelelőse, Tamina Graber hangsúlyozta, hogy

nem emberi jogokat kaptak volna a főemlősök, hanem alapjogokat, amelyek a testi és lelki sérthetetlenségüket garantálták volna.

Nem lehetett volna gyógyszerészeti és kozmetikai kísérleteket végrehajtani rajtuk, ugyanakkor továbbra sem lett volna tilos a fogvatartásuk és pszichológiai kísérletekben is alkalmazhatták volna őket.

Igenek és nemek

A Sentience mellett az igen szavazatokra buzdított a baloldali vezetésű kantonban a Szociáldemokrata Párt és a Zöldek, valamint a világhírű primatológus, Jane Goodall is kiállt az alapjogok biztosításának helyessége mellett.

Az állatkertek és a Bázelben különösen erős gyógyszeripar kampányolt a nemek mellett.

Svájcban népszavazáson döntik el, kapjanak-e alapjogokat a főemlősök

Borítókép: Kölyök hegyi gorilla Fotó: Fanny Schertzer / Wikimedia