rövid hír

Végre: itthon is van már kerékpáros navigáció a Google Térképben

Forbes
2021. november 02. 2 perc olvasás

A kerékpáros útvonaltervezés mostantól már Magyarországon is elérhető a Google Térképpel – jelentette be közösen a Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében a Google és Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Kerékpáros útvonaltervezés a Google Térkép kerékpár ikonjával indítható, a navigáció ezután kiválasztja a kerékpárutakat és a kerékpársávokat, valamint, ha lehet, elkerüli az emelkedőket, alagutakat és rossz útfelületeket. A számunkra megfelelő útvonal kiválasztása és az adott útvonalra vonatkozó navigációs utasítások mellett megválaszthatjuk a számunkra ideális útfelület-típust is.

Kerékpáros útvonaltervezés a Google Térképben. Fotó: Google
Kerékpáros útvonaltervezés a Google Térképben. Fotó: Google

A Google a kormánybiztossal együtt dolgozva, a techóriás számára rendelkezésre bocsátott, hazai kerékpáros útvonalakra vonatkozó legfrissebb adatokból gazdálkodik, a funkció bevezetésével pedig a változó kerékpározási szokásokra reagál, melyeket nem kis részt a covid is előidézett.

Ezt mondjuk mi és a Google

“Közel 3 éves előkészület után a mai naptól végre elindul Magyarországon is a Google Térképén a kerékpáros útvonaltervezés, melyhez az adatbázist a Magyar Közút és Budapest Közút szolgáltatta. A környező országok közül egyedül Ausztriában működik ez a funkció” – mondta a bejelentés során Révész.

“Mivel ez a funkció a Google Térképen belül közvetlenül az autós útvonaltervezés mellett jelenik meg, reméljük, hogy a magyaroknak elsőként a kerékpározás jut eszébe, és így egyre több embert fog arra bátorítani, hogy kerékpárt használjanak munkába járáshoz vagy szabadidejükben” – tette hozzá Bíró Pál, a Google magyarországi vezetője.

A Google éppen néhány hete jelentette be navigációs alkalmazása zöld újításait, melyek közt kerékpáros funkciók is helyet kaptak, a változásokat ide kattintva foglaltuk össze a Forbes.hu-n.

Borítókép: Unsplash