rövid hír

A 31. leggazdagabb magyar környezetvédelmi céget vett, a partnere Mészáros Lőrinc közeléből érkezik

Forbes
2021. június 01. 2 perc olvasás

A Ho-me 2000 és a Belfry a korábbi Strabag-ügyvezető Repét Kft.-jét szerezte meg.

„A Ho-me 2000 Vagyonkezelő Kft. és a Belfry Holding GmbH közös irányítást szereznek a Repét Környezetvédelmi Kft. felett” – áll a GVH kedden kiadott szűkszavú közleményében.

Mind a Ho-me 2000, mint a Belfry mögött milliárdos üzletemberek állnak. Előbbi ügyvezetője a Westbayben és Prímagázban is érdekeltségekkel rendelkező, a legutóbbi Forbes-gazdaglista szerint 31. leggazdagabb magyar, Nagy György.

A Belfry pedig februárban került be a hírekbe azzal, hogy addig hivatalosan egy osztrák ügyvéd tulajdonában volt, Daniel Neubauert ekkor váltotta Aczél Zoltán, aki a Strabag regionális lobbistájaként ismert. A Belfry kifejezetten sikeres szereplője volt a vasút- és útépítési közbeszerzéseknek, 2016 és 2018 között mintegy 300 milliárd forinthoz jutott ezeken keresztül – szinte minden esetben a Strabag konzorciumi partnereként vagy alvállalkozójaként.

A G7 akkor azt írta, úgy tűnik, a NER-hez is jó üzleti kapcsolatok fűzték a Belfryt, így a cég tulajdonképpen a Strabag „NER-kompatibilis” működését biztosította. A cég összesen nyolc közbeszerzésen nyert (hetet a Strabaggal közösen), ezeken alvállalkozóként feltűnt a kilencedik leggazdagabb magyar, Szíjj László, valamint a 479,4 milliárdos becsült vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrinc is.

Strabag-szál a Repét mostani megszerzésében is feltűnik. A cég ügyvezetője ugyanis Gönczöl Péter, aki korábban az osztrák-orosz építőipari vállalatnál is vezető pozíciót töltött be.

Milliárdos árbevételű céget szerzett meg Nagy György

A GVH az ügylet pénzügyi részleteit nem közölte. A cégadatok szerint azonban a Repéttel milliárdos forgalmú céget szerzett meg Nagy György. 2018-ban a Repét árbevétele 3,1 milliárd, 2019-ben pedig több mint 2,1 milliárd forint volt.

A honlapja szerint egyebek mellett ipari beruházásokkal, hulladéklerakók és környezetvédelmi kivitelezésekkel, valamint környezetvédelmi tanácsadással és tervezői szolgáltatásokkal foglalkozó cég közbeszerzéseken indulva egyedül 100 millió forintot meghaladó összeget nyert eddig, konzorciumként pedig az elnyert összeg meghaladja az egymilliárdot.

Vállaltak munkát a Mátrai Erőműnél, az MCS Vágóhíd Zrt.-nél és más állattartó telepeken, országszerte több hulladéklerakónál és az alcsútdobozi golfpályánál is.

Borítókép: A Mátrai Erőmű Fotó: Antissimo / Wikimedia