Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zuckerberg a Trump-Twitter vitáról: a magáncégek nem lehetnek az igazság döntőbírói

A Facebook-vezér állást foglalt a társadalmi vitában arról, hogy a közösségi médiának feladata-e a felhasználók posztjainak felülvizsgálata vagy sem. 

Miután a Twitter Donald Trump amerikai elnök két tweetjét is pontatlanként jelölte meg, éles vita alakult ki arról, hatásköre-e a közösségi platformoknak a felülvizsgálat vagy épp a szólásszabadságot akadályozzák ezzel. 

Mark Zuckerberg egy Fox News-nak adott interjújában korholta a Twittert a tettéért, és azt mondta, „a magáncégek nem lehetnek az igazság döntőbírói” – számolt be a Forbes.com

Trump posztjai Facebook-posztként is megjelentek, ott mégsem kapták meg a „fact-check” címkét, pedig azokat a hirdetéseket, amik a választókat lebeszélni próbálja a szavazásról, korábban levették.

Trump egyik tweetje arról szólt, hogy a postán leadott szavazatokkal a választást el lehet csalni, ezért úgy ne szavazzanak a választók. 

Zuckerberg azt is kiemelte, hogy a kormány részéről sem megfelelő reakció a közösségi média cenzúrázása, miután szerdán bejelentették, hogy törvénymódosításon dolgoznak és csütörtökön megjelenhet az az elnöki rendelet, amellyel korlátoznák a közösségi platformok jogait.

Azt a törvényt vonnák vissza, ami létfontosságú volt ahhoz, hogy a platformok ne legyenek felelősségre vonhatók a felhasználók posztjai miatt.  

A Facebookot januárban Soros György vádolta azzal, hogy a 2016-os elnökválasztási győzelmét a Facebook laza szabályozási rendszerének köszönheti, valamint annak, hogy Trump kampánycsapatát a közösségi-médiacég belső csapata segítette, hogyan optimalizálják a politikai hirdetéseiket. 

Soros szerint ez 2020-ban még inkább így lesz:

„a 2020-as elnökválasztáson a Facebook azon fog dolgozni, hogy Trumpot újraválasszák, mert az jót tesz az üzletnek.”

 

"Nem a more, hanem a better visz előre. És ha van better, akkor előbb-utóbb more is lesz."