Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soros: Zuckerberg összefogott Trumppal a demokrácia ellen

Soros György szerint a Facebook és az amerikai elnök érdekszövetséget kötött egymással, és Zuckerberget el kellene tiltani a közösségi oldaltól.

„Mark Zuckerberg és a Facebook újra fogja választatni Trumpot, mert jó az üzletnek” – ezzel a felütéssel indítja publicisztikáját az amerikai-magyar befektető, melyet a The New York Times közölt január 31-én, pénteken.

Soros arról értekezik, hogy Donald Trump 2016-os elnökválasztási győzelmét a Facebook laza szabályozási rendszerének köszönheti, valamint annak, hogy Trump kampánycsapatát a közösségi-médiacég belső csapata segítette, hogyan optimalizálják a politikai hirdetéseiket. (Hozzáteszi, hogy Clintont is megkeresték, de a demokrata elnökjelölt nem élt a dedikált csapat lehetőségével.)

Soros szerint ez 2020-ban még inkább így lesz: „a 2020-as elnökválasztáson a Facebook azon fog dolgozni, hogy Trumpot újraválasszák, mert az jót tesz az üzletnek.”

A davosi konferencián már említést tett a feltételezett szövetségről a Facebook-alapító és az amerikai elnök között.

Indoklása szerint a republikánus elnök és a vállalat felismerte, hogy az érdekeik egybeesnek: „Trump választást akar nyerni, a cég pedig pénzt akar keresni és olyan elnököt hatalomban tudni, aki mellett kevésbé kell tartani a szabályozó hatóságok támadásaitól.

Ellenzi és veszélyesnek tartja a Facebook állásfoglalását, hogy nem fogják ellenőrizni a közösségi oldalon megjelenő politikai hirdetések igazságtartalmát és tényszerűségét. „Ezzel a lépéssel ajtót nyitnak az uszító, manipuláló és szélsőséges tartalmak előtt” – fogalmazott. „Az oldal nem csak platform, ahogy hangoztatják magukról, hanem kiadó, és felelősséget kell vállalniuk az ott megjelenő tartalmakért.”

Szerinte „Mark Zuckerbergnek és Sheryl Sandbergnek, a Facebook ügyvezető igazgatójának egyetlen vezérelve van: maximalizálni a profitot, a következmények figyelembe vétele nélkül. Ezért így vagy úgy, de nem szabad hagyni, hogy ők vezessék a Facebook.”


Érdekes, mit csinál valójában Soros? A Forbes tulajdonosai kiadtak egy könyvet Mit akar Soros? címmel.

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója