Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Zöld utat kapott az egydózisú Covid-vakcina

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásra ajánlotta az Európai Unióban a Johnson & Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus vakcináját. Összességében ez a negyedik EMA által engedélyezett vakcina, de az első, amiből csak egy oltás szükséges.

Az MTI beszámolója szerint  az Európai Unió amszterdami székhelyű gyógyszerfelügyeleti hatósága eddig a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcinát, a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat oltóanyagát, valamint az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagot ajánlotta forgalmazásra.

A Johnson & Johnson vakcinájának európai uniós forgalmazását az EMA ajánlását követően az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie. A cég arról számolt be, hogy a vakcinájuk összességében 66 százalékban hatékony: ez azt jelenti, hogy

a közepes súlyosságú megbetegedést 72 százalékban előzi meg, a súlyos megbetegedést pedig 86 százalékban.

Bár a Pfizer és Moderna vakcinája 90 százalék feletti, egy vakcinánál ez a szám is magasnak számít. A legfontosabb, hogy megelőzze az olyan súlyos megbetegedést, amitől kórházi kezelésre szorul a beteg.

A vakcina klinikai tesztelése alatt egyetlen beteg sem került kórházba vagy halt meg új típusú koronavírus szövődményeiben.

A vakcina dokumentációja szerint ezt a készítményt vagy fagyasztott állapotban -15 és -25 Celsius fok között kell szállítani, vagy kiolvasztva plusz 2 és 8 Celsius fok között.

A kormányzati koronavírus-portál szerint csütörtökön 450 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. Hazánk így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. 

Borítókép: Johnson&Johnson

Oszd meg!