Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Csak Pfizer vakcinából már több érkezett, mint keleti oltóanyagokból

Tegnap újabb 120 ezer Pfizer-Biontech oltóanyag érkezett Magyarországra. EU-s beszerzésből eddig több érkezett, mint keleti vakcinákból. 

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte Magyarország a lekötött Pfizer-Biontech oltóanyag mennyiségét.

Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 6 %-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, Astrazeneca).

Hatásos az egyik vakcina a gyorsan terjedő brazil variáns ellen is

A Johnson and Johnsonhoz tartozó Janssen és a német Curevac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé – írja a koronavírus-tájékoztató honlap.

Ezeket lehet eddig tudni a Johnson & Johnson vakcinájáról

A kormányzati honlap összegzése szerint EU-s beszerzésből a mai napig több érkezett, mint a keleti vakcinákból, sőt csak a Pfizer többet szállított le ezekből. 

2021. március 10-éig Magyarországra leszállított vakcinák. Forrás: Koronavírus kormányzati oldal

2021. március 10-éig Magyarországra leszállított vakcinák. Forrás: Koronavírus kormányzati oldal

Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és ezen a héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. A múlt héten érkezett orosz vakcina-szállítmány hatósági vizsgálata még tart.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát, a szervezet ugyanakkor arra kérte a tagországokat, amíg nincs EU-s jóváhagyás, ne használják az orosz szérumot (Magyarország a veszélyhelyzetre hivatkozva engedélyeztette azt, erre minden tagországnak lehetősége van, mások is éltek ezzel). Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.

Változott az oltási terv 

Az eddig hazánkba érkezett kínai vakcinával is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. A következő Simopharm-szállítmány március közepén várható,

a korábbi kormányzati közlések szerint újabb 550 ezer szállítmány érkezik.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is.

Márciustól a Pfizer-Biontech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozik, ettől a héttől már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

A fehér középosztály vegyvédelmi ruhában indult a bioszőlőért, miközben tombolt a járvány – interjú

Oszd meg!