Üzlet

Zaha Hadid irodájával versenyez, nemzetközi döntőbe jutott a magyar építésziroda terve

Bagi László
2020. december 08. 5 perc olvasás

Világsztárokat megelőzve került a legjobb ötbe a ZDA – Zoboki Építésziroda terve a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán. A budapesti Müpát is jegyző magyar építészek a harmadik fordulóban tíz irodát, köztük olyan világsztárokat előztek meg, mint a japán Sou Fujimoto Architects, a dán Henning Larsen Architects vagy a brit Heatherwick Studio, a végső győzelemért pedig többek közt Zaha Hadid építészirodájával szálltak versenybe.

A budapesti iroda a sencseni operaház-pályázaton való sikeres szereplése után ezúttal egy másik nemzetközi pályázaton is szép sikert ért el, mégpedig a kínai metropolisz új multifunkcionális előadóművészeti központjára kiírt nemzetközi építészeti tervpályázaton – adta hírül az érthetően büszke budapesti iroda. A kiíró várhatóan jövő év elején hirdeti ki, hogy kinek a tervei alapján épülhet meg a 80 milliárd forint beruházási költségű, 53 ezer négyzetméteres – a Müpa léptékéhez hasonló – Nemzetközi Előadóművészeti Központ.

Rem Koolhaas is a zsűriben

Idén júliusban írtak ki nemzetközi tervpályázatot Kína kereskedelmi és üzleti központjának tekinthető metropolisz, Sencsen Futian negyedének új, világszínvonalú előadóművészeti központjának megtervezésére.

Forrás: ZDA – Zoboki Építésziroda

A tervezőknek – egy három épületből álló, barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint 80 milliárd forint becsült beruházási értékű Nemzetközi Előadóművészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük. A város 40 éves évfordulójára készülő projekt jelentőségét jelzi, hogy

a nemzetközi pályázatra több világsztár építészirodát – Heatherwick Studio, Christian de Portzamparc irodája,  Henning Larsen Architects – is meghívtak, míg a nyílt tenderen elindult Zaha Hadid és Sou Fujimoto irodája, valamint a New York-i Ennead Architects is.

A zsűriben pedig többek között helyet kapott korunk egyik legnagyobb hatású építész-gondolkodója, a holland Rem Koolhaas, valamint az olasz sztárépítész, Massimiliano Fuksas is, ezért már önmagában az is komoly elismerés volt, hogy a ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, novemberben pedig az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri.

Kínai tradíciókban gyökerező forma

„Olyan épületet álmodtunk meg, amely nemcsak a város egyik fő kulturális központja lesz, hanem tényleges közösségi tér is. Olyan jelkép, amellyel a városlakók könnyen azonosulni tudnak, és amelyre büszkék lehetnek” – ismertette koncepciójukat Csiszér András, a ZDA design igazgatója.

Az épület formavilága a kínai tradíciókban gyökerezik, a helyi kultúrában évszázadok óta jelen lévő természeti szimbólum 21. századi újraértelmezése,

amely összeköti a múltat a jelennel és a jövőbe vezet. Nemcsak a külső egyedi, az épületbe egy ténylegesen multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával gyakorlatilag bármilyen előadóművészeti műfaj különböző igényeit ki tudja szolgálni.

Forrás: ZDA – Zoboki Építésziroda

Ezt a koncepciót kell tovább fejleszteniük a december-januári negyedik fordulóban, ahol már csak öten – egy kínai iroda, az SHL Shanghai mellett a Zaha Hadid Ltd., az Ennead Architects, a francia Coldefy & Associés Architectes Urbanistes és a magyar ZDA – versenyeznek az első helyért. Utóbbiak munkáját, ahogy eddigiek során is, az Intramuros Építésziroda és az Arch-Studio segíti majd. A legjobbnak választott iroda vagy tervezői megbízást, vagy 90 millió forintot, a négy második díjazott pedig 60 millió forint jutalmat kap a munkájáért.

Nemzetközi sikerek

„Világsztár építészirodákkal versenyezni a világ legnagyobb piacán magyar tervező számára egészen felemelő siker, és egyben bizonyítéka annak, hogy a magyar építészeknek van keresnivalójuk a nemzetközi porondon” – hangsúlyozta Zoboki Gábor. A ZDA alapító-igazgatója szerint míg korábban elsősorban budapesti munkáik segítették őket megbízáshoz Kínában, mára a Nanshan Kulturális Központnak és a sencseni Operaház pályázatán szerzett elismerésnek köszönhetően az iroda nevet szerzett magának a távol-keleti országban.

A kiírók várhatóan 2021 februárban hirdetik ki a végső győztest a nemzetközi tervpályázaton. A pályázat harmadik és negyedik fordulójába jutott épületek terveiről az alábbi kínai weboldalon találhatóak részletek, a ZDA terve a harmadik a sorban.  

Az előző pályázaton, vagyis az operaház tervezésére kiírt versenyen induló másik magyar iroda, a Robert Gutowski Architects is szép sikereket könyvelhetett el a napokban, mivel az általuk tervezett pátyi Szent II. János Pál pápa templom a 2020-as Dezeen Awards nyertesei közé került. A mezőny nagyon erős volt, az 1374 jelölt közül 12 győztest hirdettek és további 5 projektet díjaztak.