Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sydney óta nem volt ekkora operaház-pályázat a világban, két magyar is a kiválasztottak között

A Robert Gutowski Architects és a ZDA-Zoboki Design&Architecture pályázata is a világ legnagyobb építészirodáival versenyezhet tovább a Sencsen Operaház tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton. A 170 ezer négyzetméteres tengerparti komplexum a 12 milliós város új kulturális szimbóluma, egyben világszerte az elmúlt évtized egyik legnagyobb kulturális beruházása lesz.

Az új operaház épületének megtervezésére januárban hirdetett nemzetközi pályázatot a 12 milliós kínai város önkormányzata. A beruházás célja, hogy az operaház világszínvonalú művészeti központként és nemzetközi kulturális találkozóhelyként minőségi kultúrát hozzon a kínai város életébe, egyben Sencsen új kulturális szimbólumává váljon.

A versenyeljárás volumenét és színvonalát jól érzékelteti, hogy a tervpályázatra többek közt olyan építészirodákat hívtak meg, mint az olasz Renzo Piano Building Workshop, a francia Ateliers Jean Nouvel, a spanyol Santiago Calatrava, amerikai Diller Scofidio + Renfro, vagy a New York-i székhelyű Steven Holl Architects. A meghívottak egyenként 110 ezer angol fontban, míg a nyilvános felhívás során kiválasztottak 66 ezer fontnak megfelelő részvételi díjban részesülnek.

A végső győztes 330 ezer fontos – mintegy 140 millió forint – honoráriumot kap majd.

A zsűri április 3-án hirdette ki, hogy két magyar iroda, a Robert Gutowski Architects és a ZDA–Zoboki Építésziroda tervét is beválogatta a legjobb – nyilvános felhívás keretében benyújtott – anyagok közé. A további 11 shortlistre került tervező között olyan nemzetközileg is elismert irodák vannak, mint a japán Kengo Kuma & Associates, a holland UN Studio, vagy a dán Bjarke Ingels Group. A meghívott tervezőkkel együtt így összesen 20 iroda marad versenyben és vehet részt a kulturális komplexum koncepciótervezésben. Ezt követően először hatra, majd háromra szűkítik a pályázók körét, az összesen négy fordulóból álló nemzetközi versenyeljárás végeredményét a tervek szerint augusztus 14-én hirdetik ki. 

A kiválasztott tervező feladata lesz, hogy a Kínát Hong Konggal összekötő Shenzen Bay Bridge közvetlen közelében kijelölt 17,5 hektáros tengerparti területre megtervezze a Sencseni Operaházat. A kiírás szerint az épületben egy 2300 férőhelyes nagy operaterem, egy 1800 férőhelyes hangversenyterem, egy 800 fős „kisebb” operaterem, egy multifunkcionális színházterem, egy kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek otthont adó 23 ezer négyzetméteres közszolgálati- és kulturális tér, 55 ezer négyzetméteres garázs és üzemház is helyet kap majd. De a fejlesztés és a pályázat része egy további 52 ezer négyzetméteren elterülő, irodákat, apartmanokat magában foglaló épület, valamint egy önálló 3000 négyzetméteres művészeti szalonépület (urban art parlour) is.

„Kína nem bevehetetlen birodalom a magyar építészeknek, hiszen a sencseni Nanshan Kulturális Központ megtervezésével már évekkel ezelőtt megvetettük a lábunkat az országban” – mondja Zoboki Gábor építész. A ZDA – Zoboki Építésziroda alapító-igazgatója kiemelte, hogy már önmagában az hatalmas eredmény, hogy az iroda tervkoncepciója shortlistre került. Szerinte a Müpa vagy a budapesti Operaház tervezése a távol-keleti országban is jó ajánlólevélnek bizonyult. „Azt tapasztaltuk, hogy Kínában kiválóan lehet érvényesülni azzal, amit a magyar építészek Kodály Zoltántól és Ybl Miklóstól megtanultak” – tette hozzá.

A ZDA – Zoboki Építésziroda 1997-ben alakult, nevét olyan projektek jelzik, mint a budapesti Művészetek Palotája, a sencseni Nanshan Kulturális Központ, a Telenor törökbálinti székháza, vagy a Richter Kémiai Kutatóközpont tervezése. A ZDA építészeti koncepciója és tervei szerint újul meg az ország egyik legjelentősebb műemléképülete, a Magyar Állami Operaház, amelyről korábban itt írtunk és mutattunk képeket.

„ Komoly sikereink vannak tervpályázatok terén. Korábban Vilniusban, Helsinkiben vagy Nürnberg városában több százas nemzetközi merítésben értünk el szép eredményeket. Jekatyerinburgban az Állami Akadémiai Filharmonikusok új koncerttermére kiírt pályázatán harmadik helyezést értünk el és bár a versenytársaink ott is Hadid, Fuksas vagy Alvisi Kirimoto voltak, azért ez a sencseni válogatás egész egyszerűen megdöbbentő” – mondja Gutowski Robert. Az építész úgy véli,

a két magyar iroda révén az építész- és mérnökközösség többszörösen is örülhet, mindez a szakma sikere is.

Az ilyenkor szokásos esélylatolgatások kapcsán elmondta: „Számunkra innentől ez egy örömjáték, mi csupán nyerhetünk. A lépték európai szemmel nézve hatalmas, a kihívás masszív és komplex, ugyanakkor a rajzlap minden pályázó előtt egyforma méretű.”

A Robert Gutowski Architects 2004-től működik, munkáik jellemzően közösségi, oktatási és kulturális területen valósulnak meg. Nagy tapasztalatuk van világörökségi, műemléki projektek területén, de felkészültségüket elismert belsőépítészeti munkák is fémjelzik. A fiatal iroda tervezte többek között a Pannonhalmi Bencés Gimnázium új sportcsarnokát, a kőszegi Festetics Palota rekonstrukcióját és az alsószentiváni Mária kegyhely megújítását. Utóbbival tavaly a Média Építészeti Díja döntőjébe is bejutottak, erről itt írtunk bővebben.

A következő fordulóba összesen húsz építésziroda jutott, köztük a világ legnagyobb neveivel. Valóban lenyűgöző a névsor:

 • Ateliers Jean Nouvel
 • Santiago Calatrava
 • Diller Scofidio + Renfro
 • Herzog & de Meuron World Ltd.+ CCDI Consortia
 • Snøhetta
 • Steven Holl Architects
 • Renzo Piano Building Workshop
 • China Architecture Design & Research Group
 • Robert Gutowski Architects
 • DLR Group
 • REX Architecture, P.C. + JET
 • UNStudio + Architectural Design and Research Institute of Guangdong Province
 • MVRDV B.V. + Guangzhou Design Institute
 • ZDA-Zoboki Dezign & Architecture + ZDA-Workshop
 • Mecanoo International + Huasen Architectural & Engineering Designing Consultants
 • Rogers Stirk Harbour Architectural Design Consulting
 • Shenzhen Tanghua Architect & Associates
 • BIG Bjarke Ingels Group A/S + BIAD
 • Boeri Architecture Design Consulting
 • Kengo Kuma and Associates + Shenzhen University Institute of Architectural Design

A fenti névsorból két iroda is aktív Budapesten: a holland UN Studio neve onnan lehet ismerős, hogy a nemzetközi tervpályázat eredményeképp az ő terveik szerint épül majd az új budapesti Duna-híd, amelyről itt adtunk hírt, a látványtervekkel együtt. Szintén nemzetközi tervpályázat döntött arról, hogy a New York-i High Line tervezői, az amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda készítheti el a Közlekedési Múzeum új épületegyüttesét. A Herzog & de Meuron hamburgi épületéről itt írtunk.

Oszd meg!