Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Webshopok: zárva kell-e tartani az átvevőpontoknak a bezárkózás alatt?

Ha az átvételi pont maga az üzlet, akkor a megrendelt áru átvételével várnunk kell. 

A koronavírus-járvány itthon is hatalmas lökést adott az e-kereskedelemnek. Nemcsak a már meglévő platformok forgalma nőtt meg, de sok kereskedő hozott létre webshopot. A nagyobb kereskedőknél is van rá lehetőség, hogy amit online rendeltünk, az üzletben vegyük át, a kisebb szereplőknél van, hogy csak erre van mód.

A harmadik hullámban annyira romlottak a járványügyi adatok, hogy a kormány két hétre bezárta az országot, a szolgáltatók szinte mind bezárásra kényszerültek, de sok olyan kereskedelmi egység van, amit szintén érint a korlátozás és zárva kell tartaniuk.

De mi van, ha egy kisebb háztartási bolt webshopjában rendeltünk valamit és az üzletben szeretnénk átvenni a terméket?

Akad számos kiskereskedő, akinek nem volt kapacitása vagy forrása arra, hogy a webshop mellett a kiszállítást is megszervezze, így maradt a személyes átvétel. 

Művészi módon, de konyhanyelven csináltuk az üzletet – a Segoviában, a Nagykörút zajától távol

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arról tájékoztatta a Forbes.hu-t, hogy a fenti helyzet miatt állásfoglalást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK), amely megerősítette, hogy

amennyiben egy adott üzlet egyben átvételi pontnak is minősül, nem nyithat ki csak azért, hogy az online megrendelőit kiszolgálja.

A webshopokból rendelt áruhoz, amennyiben az átvételi pont maga az üzlet, majd csak akkor juthatunk hozzá, ha feloldják a korlátozásokat. Jelenleg csak a legfontosabb kereskedelmi egységek (élelmiszerüzlet, patika – és itt van még, hogy kik) lehetnek nyitva.

Online rendelés esetén vagy a kiszállítást érdemes választani, vagy ha az átvételi pont köztérre kihelyezett tároló, akkor azt. Utóbbiakhoz természetesen bármikor elmehetünk – természetesen a kijárási korlátozást betartva, hiszen az továbbra is érvényben van.  

Oszd meg!