Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borzasztó járványhelyzet kellett a szigorításhoz

Már negyedik hete romlott drasztikusan a járványhelyzet a múlt héten Magyarországon, ez kellett ahhoz, hogy a kormány a kommunikáció fokozatos változása után konkrét cselekvéssel reagáljon is rá. Heti összefoglaló.

Csütörtökön jelentették be a szigorításokat, amelyek hétfőtől lépnek életbe.

Nem érkezett magyarázat arra, hogy miért vártak ilyen sokáig. Megvolt a tapasztalat arról, hogy más országokban mire képes a brit vírusvariáns (heti összefoglalónkban röviden mi is beszámoltunk ezekről), a számok magukért beszéltek,

mégis csak akkor reagált a kormány, amikor újra kézzelfogható közelségbe került ez egészségügyi ellátórendszer összeomlása.

Az új fertőzések számának heti növekedése így nézett ki az elmúlt időszakban.

  • Február első hete: 11,2%
  • Február második hete: 23,3%
  • Február harmadik hete: 41,6%
  • Február negyedik hete: 64,3%
  • Március első hete: 46,3%

A növekedés üteme tehát lassult a szigorítás bejelentésének hetében, de a 46 százalék is extrém magas és már ezzel is annyi új fertőzött van, mint a második hullám csúcsán. Az előző héthez hasonlóan az unióban csak Csehországban és Észtországban rosszabb a helyzet. Ahogyan az már a múlt héten látszott, az európai járványtérképén már a február végi adatok alapján a sötétvörös zónába került több megye, a következőn viszont már az ország nagyobbik fele ebbei fog esni.

 Lakosságarányos halálozásban is a harmadik legrosszabb a magyar adat, a múlt héten előttünk Csehország megelőzte Szlovákiát. Mivel már most többen vannak lélegeztetőgépen, mint a második hullám csúcsán, a magyar halálozási adat nagy valószínűséggel tovább romlik a következő hetekben.

A legfontosabb kérdés az, hogy a szigorítások után mikor tetőzik a harmadik hullám, de még fontosabb, hogy milyen gyorsan sikerül leszorítani az új fertőzések számát. Ezzel kapcsolatosan teljesen eltérőek a tapasztalatok Európában. A brit mutáns által megütött országok közül Írország és Portugália sikeresen, nagyon gyorsan és nagyon alacsony szintre vitte le a számait, különösen a portugál görbére irigykedhetünk a grafikonon.

Az Egyesült Királyságban is már pontos nyitási terv mentén jönnek ki a teljes (a mai magyarnál is szigorúbb) és hosszú lezárásból. Ezzel szemben Csehország kiemelkedően újrafertőzödött az elmúlt hetekben és Szlovákia se tudta eddig komoly lezárásokkal se visszaszorítani a járványt.    

A bejelentetthez képest csúszik egyelőre az oltási program

A múlt héten kiderült, hogy az oltások felpörgetése sem olyan egyszerű feladat. Noha eddig a kevés oltóanyagra panaszkodott a kormány, kiderült, hogy ha van, azt se sikerül olyan gyorsan beadni, ahogy ígérték, tervezték. A technikai háttérrel komoly gondok adódtak, a hétvégén totális káoszba fulladt az Astrazeneca vakcinák beadása, pontosabban az SMS-alapú szervezés.

A bejelentett tervekhez képest minden héten komoly csúszást szenved az oltási program, de halad, néhány hónapon belül bizonyára meggátolja újabb járványhullámok kialakulását az átoltottság növekedése.  

Uniós szinten az előző héten fordult a trend, több hét csökkenés után kis mértékben nőtt az új fertőzöttek száma. Ez folytatódott az elmúlt napokban is, a nagy államok közül Olaszország több régiójában romlott látványosan a helyzet. Tovább tisztult viszont Spanyolország, ahol újabb régiók sárgultak ki az európai járványtérképen.  

Borítókép: Az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu

Oszd meg!