Fotó: John Cameron // Unsplash
Fotó: Fotó: John Cameron // Unsplash
rövid hír

Kalifornia szerint a Walmart mintha dézsából öntené a veszélyes hulladékot

Forbes
2021. december 21. 1 perc olvasás

2010-ben már fizetnie kellett hasonló problémák miatt a kereskedelmi láncnak, a helyi törvényhozók nem örülnek, hogy a helyzet azóta sem változott. A Walmart tagad.

Kalifornia állam hétfőn bejelentette, hogy beperli a Walmartot: a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi láncát azzal vádolja, hogy évente közel 80 millió tonna veszélyes hulladékkal szennyezi törvénytelenül a környezetet.

2015 és 2021 között a Walmart 58 különböző szemétzúzóját is megvizsgálták: itt olyan, eredetileg különös kezelést igénylő hulladékot is találtak, mint elemet, rovarirtót, tisztítószert, elektronikai hulladékot, és nem mellesleg bizalmas vásárlói információkat tartalmazó dokumentumokat is

Rob Bonta, Kalifornia legfőbb államügyésze közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy mint mindenkinek, egy ekkora kereskedelmi láncnak is helyesen kellene eljárnia, a Walmartnak viszont ez nemhogy nem sikerült, de kifejezetten jókora volumenben szennyezi a környezetet.

Saját közleményében a Walmart visszautasítja a vádakat, mondván, 2010 óta, amikor hasonló jogsértések miatt kellett 25 millió dollárt fizetnie, kaliforniai üzleteiben 3800-szor tartottak ellenőrzést, őket pedig egyszer sem kellett megbírságolni, bizonyítva veszélyeshulladék-programjuk hatékonyságát.

A cég hozzátette: a szabályozó személyek által kifogásolt hulladékfajták mindössze 0,4 százalékát teszik ki a zúzóikba kerülő teljes hulladékmennyiségnek, ami a 3 százalékos kaliforniai átlag alatt van.

Borítókép: John Cameron // Unsplash