rövid hír

A vendéglátósok megsegítésére kapott uniós pénz több mint harmada máshol landolt

Forbes
2022. február 07. 3 perc olvasás

A koronavírus-járvány miatt kapott több mint 1,7 milliárd forintos európai uniós támogatásból 23 céget és egyéni vállalkozót segített a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A pénzből az MTÜ 630 millió forintot juttatott a 24.hu szerint a turisztikai ügynökséghez köthető Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek. A maradékot állami szervezetek, balatoni borászok, valamint néhány fővárosi elitétterem tulajdonosa kapta. Az adatok alapján kapott az összegből az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy a „Miniszterelnöki Kabinetiroda által felügyelt esernyőprogram a gazdaság támogatására a Covid-19 járvány idején” nevű programban 1 milliárd 746 millió forintot oszthattak szét az eddig összesített adatok szerint.

Ezt az Európai Uniónak jelentette is a magyar állam januárban –

így derült ki, hogy a járvány elleni gazdasági védekezés keretében kiosztott pénz harmadát nem a vendéglátósok közvetlen megsegítésére fordították, hanem a Hellohungary Turisztikai Szolgáltató Kft.-nek utalták át, méghozzá napilapkiadásra.

A 2020 decemberében alapított társaság erre a célra csaknem 630 millió forintot kapott. A cég ügyvezetője Lénárd Gábor, ő alapította a Primefund nevű befektetési alap kezelőt, amit aztán néhány hónapon belül átadta Mészáros Lőrinc ügyvédjének, Kertész Józsefnek.

Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash
Fotó: Toa Heftiba/ Unsplash

Turisztikai portál 630 millióból

Lénárd a 24.hu megkeresésére azt írta, valójában

nem napilapkiadásra fordítják a pénzt, ahogyan az az uniónak küldött jelentésben olvasható, hanem egy turisztikai online portál létrehozására, amit március végéig kell elindítaniuk.

A Hellohungary a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány 100 százalékos tulajdonában áll, amit a 24.hu szerint erős szálak fűznek az állami tulajdonú MTÜ-höz. Az alapítvány első támogatója, egyben kiemelt partnere a turisztikai ügynökség, vezetője Princzinger Péter Gábor, aki korábban vezető beosztásban volt az MTÜ-nél.

Az alapítvány kuratóriumában ott van többek között Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse D’or Akadémia egyesület vezetője, Somlyai Zoltán László, aki a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a szállodaüzemeltető cégét vezeti, valamint Vitézy Dávid,a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője és Légli Ottó balatoni borász, balatonboglári fideszes képviselő.

A több mint 1,7 milliárdos uniós támogatásból 23 céget, illetve egyéni vállalkozót segített a turisztikai ügynökség. A pénzből

a kimutatás alapján az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség is kapott, de azt még az Európai Unióval sem közölte az MTÜ, hogy mennyit utaltak nekik.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Mika Baumeister // Unsplash

Kapcsolódó: