rövid hír

Váratlant húzhat ma az MNB a gyengélkedő forint miatt

Forbes
2022. március 08. 2 perc olvasás

Az MNB Monetáris Tanácsa ülésezik ma, nem a kamat miatt, de akár rendkívüli kamatemelést is bejelenthetnek a folyamatosan történelmi rekordszintekre gyengülő forint miatt. 

Az OTP Global Market piaci hírlevele szerint az MNB Monetáris Tanácsa ma ülésezik, nem kamatmeghatározó tanácskozásuk lesz ugyan, de elképzelhető, hogy rendkívüli kamatemelést jelentenek be a gyengélkedő forint miatt. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője tegnap szintén ezen a véleményen volt. A tanács amúgy bármikor kezdeményezheti soron kívül ülés összehívását. 

Az biztos, hogy a magyar gazdaság fundamentumaitól elszakadt a piac, egyfajta pánik eladás indult meg tegnap, de a forint amúgy is a leggyengébben teljesítő régiós deviza az ukrán-orosz háború kitörése óta (nála jobban csak az orosz rubel esett a mértékadó devizákkal szemben). 

Küld-e határozott üzenetet az MNB? 

A probléma súlyát jelzi, hogy az MNB és a kormány illetékesei már elkezdtek kidolgozni egy akciótervet a forint gyengülésének megállítására. Múlt héten az egyhetes betét kamatait a korábbinál jobban emelte az MNB, csütörtökön újabb tendert írnak ki, a piaci várakozás az, kamatfolyosót mindenképp tovább szélesíti az MNB. Ez tulajdonképpen monetáris szigorításnak felel meg, kérdés, akar-e a jegybank egy határozott üzenetet küldeni a piacnak, például egy – akár rendkívüli – kamatemelés formájában.

Az MNB korábban azt közölte, hogy minden eszközt bevet a forint védelme érdekében. A 400 szint már a kormány szerint is indokolatlanul magas, ráadásul tovább pörgeti az amúgy is magas inflációt. Az alapkamat emelése ugyanakkor a hiteleseknek a törlesztőrészletek átárazódása miatt fájdalmas (és kevesebb mint egy hónap múlva választások is lesznek), a háború okozta bizonytalan növekedési kilátásokra pedig csak rátesz egy lapáttal, ha a gazdaság szereplői még drágábban jutnak forráshoz. 

A Portfolio tegnap arról írt, hogy az MNB közbeléphetett a piacon is, mert tegnap estére a 393-as szintre erősödött vissza a forint jegyzése, a lendület pedig ma is kitart, délelőtt 10 óra magasságában a forint visszatért a 390-es sáv alá az euróval szemben.