Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Válságkezelés, békítés, home office, távoktatás – így élték meg 2020-at a legbefolyásosabb magyar nők

Az elmúlt év járványválsága alapvetően másként érintette a legbefolyásosabbakat, mint a magyar nők többségét: nem veszítették el állásukat, anyagi lehetőségeik folytán könnyebben oldották meg gyermekeik felügyeletét az iskolabezárások alatt, és akad köztük, aki az Covidtól védő oltáshoz is soron kívül hozzáfért. De a kihívások őket sem kerülték el: krízismenedzsment, vitarendezés, piaci alkalmazkodókésség és vezetői empátia nélkül mind felsültek volna. A Forbes 2021-es listáján rendhagyó módon a szereplők közül is vallanak néhányan elmúlt évükről.

A Legbefolyásosabb magyar nők 2021-es listája teljes egészében elérhető a márciusi Forbes magazinban és online

A márciusi Forbes magazint már megtalálod a boltokban és az újságosoknál!

Pandurics Anett

Magyar Posta Biztosító, elnök-vezérigazgató; Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz), elnök

„Én a kisfiam születése miatt 2019 végén, 2020 elején tesztelem azt, hogy milyen nagyrészt home office-ban dolgozni. Akkor még nem sejtettem, hogy hamarosan az ország jelentős része hozzám hasonlóan, otthonról fog dolgozni a Covid járvány miatt.

2020-ban szinte mindenre rányomta a bélyegét a koronavírus – a legfontosabb tanulság számomra kettős. Egyrészt mindenki elképesztő alkalmazkodó-képességről tett tanúbizonyságot, másrészt ez a válság világosan megmutatta, hogy mennyire fontosak az emberi kapcsolatok (mind a munkahelyen, mind a magánéletben) és a közös értékek, amelyekre egy ilyen rendkívüli helyzetben is építhetünk.”

Solti Andrea

Shell Hungary Zrt., igazgatósági elnök; Royal Dutch Shell, Kelet-Közép-Európáért felelős emberierőforrás-igazgató

„Erre az évre úgy tekintek vissza, mint egy rapid MBA-re, amely során számos új és váratlan helyzet kezeléséből tanultam, és olyan tapasztalatokra tettem szert, amelyeket normál esetben hosszú évek alatt gyűjt az ember. A tanuló szemlélettel közelítettem a feladatok felé.

Magamat és csapatomat is arra biztattam, hogy energikusan, legjobb tudásunk szerint végezzük a munkákat, ha valami nem a tervek szerint alakul, ha hibázunk, akkor pedig nézzük meg, hogy ebből mit tudunk tanulni. Ez a hozzáállás rengeteg stresszt levesz a szervezetről és segít abban, hogy adaptálódjunk a körülményekhez, újítsunk, és kezdeményezzünk.

Ebben a szokatlan évben még jobban odafigyeltem arra, hogy támogassuk munkatársainkat, a sikerekről mindenki értesüljön, elismerjük a kiváló teljesítményt és felelősségünk a társadalom iránt is a fókuszban maradjon. 

Vezetőként úgy tudok a szervezetnek adni, ha saját energiaszintemre is odafigyelek. Nagy figyelmet fordítottam arra, hogy kiegyensúlyozott maradjak, megtaláljam azokat az energiaforrásokat, amelyek feltöltenek.”

Erősödött Mészáros Beatrix, és Müller Cecília is felkerült a Legbefolyásosabb magyar nők Forbes-listájára

Heiszler Gabriella

Spar Magyarország, ügyvezető igazgató

„Óriási változott a világ, a vásárlói igények átalakultak (ritkábban vásárolnak, másfajta termékeket is keresnek, egyes boltokban nagyon megnőtt a forgalom, máshol nagyon lecsökkent), amire nekünk a nagy szervezettel gyorsan kellett reagálni, és ez főleg a vezetői csapatra nagy nyomást tett, aminek nyilván sok feszültség lett a vége. Így aztán nagyon kreatívnak kellett lenni és közben folyamatosan békíteni, feszültséget kezelni.

A feszültség nemcsak a munkából jött, a kollégák 70 százaléka nálunk nő (a cégvezetésben is 50-50 százalék a férfiak-nők aránya). A nőkre a sok otthon tanítandó gyerek, esetleg beteg családtag ellátása, különösen nagy extra nyomást rakott – és jogosan ez kihatott a munkára is. Azoknál is, akik naponta bejárnak dolgozni és azoknál is, akik home office-ban vannak (és egyik sem jobb helyzet, mint a másik).

Én személyesen eddig egy hetet voltam otthon home office-ban, amikor a férjem koronavírusos volt, egyébként folyamatosan bejártam, mert azt éreztem, hogy fontos a jelenlét a csapatnak. Lehet, hogy nagyon ódivatúan hangzik, de vezetőként szerintem így lehet igazán hatékonyan dolgozni – akár stratégiát alkotni, akár a kollégák közti vitákat rendezni így lehet igazán.

Nyilván a külföldi és belföldi útjaink száma nagyon lecsökkent, és sok értekezletünk alakult át videókonferenciává, de én az irodából szoktam csatlakozni, és a kollégáim egy jelentős része is. Ez nagyban segítette a munka-magánélet egyensúlyomat: nem aludtam rendszeresen szállodában, nem voltak esti rendezvények, így sokkal többet láttam a családomat. Remélem, a jövőben ebben kialakul egy jó egyensúly: a fontos dolgokért utazunk, találkozunk, de sok mindent napközben online elintézünk.

Blaskó Nikoletta

ACG Reklámügynökség, alapító-tulajdonos, ügyvezető; Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (Maksz), elnök, továbbá tagja többek között a Magyar Reklámszövetség elnökségének, az Önszabályozó Reklám Testület felügyelőbizottságának

„A járványválság, ahogy korábban a gazdasági válságok is erősen, elsők közt érintette a kommunikációs iparágat, azon belül is főleg a rendezvényes szektort. (…) Egyik pillanatról a másikra kiszámíthatatlanná és tervezhetetlenné vált a piac. (…)

Mi az ACG-ben a hirtelen visszaesés ellenére sem küldtünk el egyetlen embert sem, volt három nagyon rossz hónapunk, de teljesen összezártunk, mindenki 100 százalékosan odatette magát, a management végig a cégből irányította a csapatokat, folyamatosan tendereztünk, proaktív ötletekkel bombáztuk az ügyfeleket, stratégiai partnerként segítettünk az újra tervezésekben. Mindennek és az év utolsó negyedévnek köszönhetően végül visszaesés nélkül sikerült behoznunk a 2019-es évünket, ami egy ilyen év után óriási eredmény.

A válság pozitív tanulsága, hogy megmutatta a rugalmas, agilis szervezetek és a home office előnyeit, a kellő tartalék fontosságát, elengedhetetlenné tette a digital first szemléletet, felértékelődtek benne a jó munkáltatók, az összetartás, rugalmasságra tanított, jó irányban változtatott hatására az általános értékrend.

Beke Zsuzsa

Richter Gedeon Nyrt., a PR-ért és a kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége kommunikációs szakbizottságának vezetője, a Medicine for Europe európai gyógyszeripari szövetség közügyekkel foglalkozó bizottságának, valamint a Magyar Reklámszövetség elnökségének tagja

„Rengeteget tanultam az eddigi tapasztalatokból, rugalmasságban, alkalmazkodásban sokat tudtam fejlődni, és teherbírásban is, mivel a Covid járvány miatt sok kisgyerekes család nem tudja megkapni azt a segítséget, támogatást, amit előtte igen, babysitter vagy nagyszülők személyében. Megtanultunk hatékonyan működni egy teljesen bizonytalan, szorongással teli környezetben, együtt élni a bizonytalansággal, és ilyen körülmények mellett is motiválni a csapatunkat, kollégáinkat.

A távmunka jelentősen megnehezítette a munkahelyi együttműködést, nem gondolom egy hosszú távon optimális megoldásnak az együttműködés szempontjából, így komoly kihívás ezzel együtt hatékonyan működni.

Összességében tehát a Covid igen komoly lehetőséget adott az önfejlesztésre az élet minden területén, mely lehetőséggel érdemes élni.

A teljes lista elérhető online.

Vidus Gabriella

RTL Magyarország, vezérigazgató, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) alelnöke

„Visszatekintve, 2020 olyan volt, mintha időjárás előrejelzés nélkül hajóztunk volna a nyílt tengeren. Ennek ellenére, vagy éppen ezért soha még nem tanultam ennyit az alkalmazkodásról, a csapatösszetartásról, az emberekről és az üzletről egyetlen év alatt.

Tavaly március elején az RTL Magyarország közel félezer munkavállalójával úgy álltunk át az otthoni munkavégzésre, hogy közben a folyamatos személyes jelenlétet igénylő műsorkészítési folyamatokban részt vevő kollégáinknak is a lehető legbiztonságosabb munkavégzési környezetet tudtuk kialakítani. A Covid járvány előtt el sem tudtam volna képzelni, hogy gondos tervezéssel és összefogással mindezt végre lehet hajtani alig pár nap alatt.

Enyedi Ildikó

filmrendező

„A karanténnal elvagyok, de az SZFE-ügy miatt nagyon felkavaró, szomorú, ugyanakkor felemelő hónapokon mentünk keresztül.

Ez hosszú idő után az első olyan ügy volt, ami átívelt politikai táborokon. Nem pártokról szólt, hanem a törvényeink, az alkotmányunk tiszteletéről és az elemi tisztességről. A diákok olyan tartással és következetes tisztasággal viselkedtek, ami önmagában reménykeltő, és azt mutatja, hogy az élet szép, méltó és gyönyörű dolog. Aki hajlandó ezt látni és eszerint élni, az nagyon sokat nyer.”

Kováts Adél

Radnóti Színház, igazgató

„A színház alapvetése, hogy egymás aurájában vagyunk a közönséggel, ettől lettünk most megfosztva. A legnagyobb kihívás ehhez rugalmasan viszonyulni és megtartani a motivációnkat. Legfontosabb a belső összetartozás, és hogy a társulat tagjainak legyen értelmes feladatuk, hiszen attól érzik magukat hasznosnak.

A törődés most még fontosabb.”

Kováts Adél: Megszólalni nehéz, csendben maradni még nehezebb

Máger Andrea

nemzetivagyon-kezelési tárca nélküli miniszter

„A járvány nem okozott radikális változást a munkarendemben, az első hullám alatt jellemzően szombat-vasárnap is dolgoztunk.

Ennek az volt az oka, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is biztosítanunk kellett, hogy az állami közszolgáltatások – az energia- és vízellátás, a közösségi közlekedés, vagy épp a postai szolgáltatások – továbbra is kiszámíthatóan és zavartalanul működjenek. Büszke vagyok arra, hogy az állami vállalatok maximálisan helytállnak a járványhelyzetben és köszönöm a munkatársaknak, akik ezt néha nehéz körülmények között, de biztosították. 

A portfólióba tartozó cégeknél és az NVTNM-ben is természetesen nagy hangsúlyt helyezünk a megelőzésre, csak a szükséges megbeszéléseket tartjuk meg személyesen, indokolt esetben távoli munkavégzésre is van lehetőség, a fertőtlenítő- és maszkhasználat, valamint a távolságtartás is kötelező. Vigyázunk egymásra.”

Novák Katalin

családügyi tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő

„Úgy változott meg teljesen az életünk, hogy közben mi a munkatársaimmal, mint ahogy sokan mások is – fizikai jelenlét mellett dolgoztunk, ettől csak nagyon indokolt esetben tértünk el. (…) A család egészségére is tudtunk vigyázni, azt pedig kifejezetten élveztük, hogy sokkal többet lehettünk együtt, mint egyébként.”

Tüttő Kata

Budapest városüzemeltetési főpolgármester-helyettese, az MSZP elnökségi tagja

„Egyedülálló anyaként egyszerre kellett menedzselnem a gyerekeim távoktatását és a városházát, hiszen nem volt iskola. A kollégákat pedig arra biztattuk, hogy osszák meg jobban az otthoni feladatokat, próbáltunk érzékenyíteni.”

A magazinba itt tudsz belelapozni:

 

Oszd meg!