Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Erősödött Mészáros Beatrix, és Müller Cecília is felkerült a Legbefolyásosabb magyar nők Forbes-listájára

Eltűnt az élről Dávid Ilona, lejjebb csúszott Lévai Anikó, de erősödött Mészáros Beatrix, és felkerült Müller Cecília, Munk Veronika, Mészáros Antónia, Pistyur Veronika. Megjelent a Legbefolyásosabb magyar nők 2021-es listája – keresd a márciusi lapban vagy böngészd online!

Fokozatosan és alaposan alakul át az itthon élő befolyásos magyar nők listája, ahogy az évek során erősödik egy tendencia Magyarországon: egyre inkább az érvényesül, aki közel van az államhoz. Üdítő és ritka színfolt, aki saját vállalkozással és egyéb szakmai-társadalmi tisztségei által jut kapcsolatokhoz és hatalomhoz. Közben több száz fős shortlistjeinket elemezve továbbra is nehéz kijelenteni, ki itthon egy személyben a legeslegbefolyásosabb, ki az, aki igazán megérdemli a második és a harmadik helyet. Annyi biztos: aki itt van, az számít.

A Legbefolyásosabb magyar nők összesen 50 fős listáján idén is üzlet, közélet, kultúra és média témákban rangsoroltuk a vezetőket.

A márciusi Forbes magazint keresd a boltokban és az újságosoknál!

Üzlet

Az Üzlet szekciót harmadik éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank alapító-tulajdonosa és vezérigazgatója, aki tavaly Nyul Sándor magánbefektetőt és az államot is sikerrel vonta be tulajdonostársai közé.

A 20 fős üzleti kategóriában jelentős változás, hogy 10. helyre csúszott a korábban mindig dobogós (rendre 1. vagy 2. helyezett) Dávid Ilona. A MÁV, illetve a Volán korábbi vezetője tavaly ősz óta egy Fidesz-közeli családi holding, a mintegy 30 milliárd forintos forgalmú GVC George’s Venture Capital Zrt. vezérigazgatója, illetve megtartotta tisztségét a GYSEV élén.

Mészáros Beatrix a tavalyi 7. helyről idén a harmadikra ugrott. Miközben a vállalatcsoport – amelynek vezető cége, az Opus Global élén továbbra is ő áll – belföldön folytatja akvizícióit, hamarosan külföldön is teret nyerhet. A Forbes becslése szerint Mészáros Lőrinc és családjának vagyona 479,4 milliárd forint, a családi cégek becsült értéke 252,3 milliárd forint, ezzel ő a leggazdagabb magyar, és ez a legnagyobb családi vállalkozás az országban. A család érdekeltségei a Mészáros csoport közlése szerint csaknem 25 ezer embernek adnak munkát.

Új név az Üzlet szekcióban többek között Orbán Anitáé, aki január óta a Vodafone Magyarország második embere, feladata a vállalat lobbitevékenységének koordinálása, továbbá hozzá tartoznak a jogi és a sajtófeladatok. Egyéb, európai tisztségei által többek között együtt dolgozik Urmas Reinsalu észt külügyminiszterrel, Wilhelm Molterer volt osztrák kancellárral, Vazil Huzdak korábbi szlovák pénzügyminiszterrel, EU-biztosokkal és külföldi parlamenti képviselőkkel.

Szintén új szereplők (2019-ben Forbes-arcok című alternatív női listánkon már szerepeltek) Pistyur Veronika, az Oktogon Ventures társalapítója, és Mészáros Antónia, az UNICEF vezetője. Pistyur mára a hazai startupszcéna megkerülhetetlen alakjává vált, vagy ahogy a legfontosabb kelet-európai befektetőnők nyolcfős listája kapcsán tavaly írták róla: valaki, akit ismerni kell. Mészáros Antónia, aki 2017-ben került a szervezet élére, azóta megduplázta annak ismertségét és bevételeit, a hazai programokra költhető forrásokét megnégyszerezte (az UNICEF magyar bizottsága nem kap pénzt a nemzetközi szervezettől).

Közélet

A 10 fős Közélet listát továbbra is a tavaly miniszterré kinevezett Novák Katalin vezeti, aki ráadásul a szokással ellentétben a Fidesz-alelnökséget is megtarthatta. Orbán Ráhel, a miniszterelnök lányának 2. helyezése és Varga Judit igazságügyminiszter 3. helye is változatlan maradt.

A lista második felében viszont előrébb lépett a miniszterelnök-jelöltként is emlegetett Dobrev Klára EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke, illetve új szereplő Müller Cecília országos tisztifőorvos. Müller, bár nem rendelkezik valódi döntéshozói hatalommal, szinte minden járványügyi intézkedésen szerepel az aláírása, és több mint 2,2 millió Google-találattal neve nagyjából annyiszor jelenik meg ma az interneten, mint a közéleti lista többi szereplője együttvéve.

Kultúra

A kultúra lista élén, elmúlt egy éves tevékenységük alapján helyet cserélt egymással Spengler Katalin műgyűjtő, a Tate Modern és a Pompidou Központ akvizíciós bizottságának tagja, a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadója, és Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója. Spengler nemzetközi hatása ma már egyértelmű, előkészítő munkája hozzájárult a Tate-ben rendezett Maurer Dóra-kiállítás létrejöttéhez (Maurer 5. helyen áll a listán), a Pompidou gyűjteményébe pedig részben általa kerül be idén egy Keserü Ilona-mű.

A kulturális mezőny új szereplője Somogyi Hajnalka kurátor, az Off-Biennále egyik alapítója, aki mostanáig egyetlen magyarként végezte el az amerikai Bard College kurátorképzését, és szintén első magyarként került fel a neves ArtReview magazin Power 100 listájára, amely a világ művészeti területen legbefolyásosabb figuráit gyűjti. Somogyi Hajnalkáról portrécikket is közlünk a márciusi Forbes magazinban.

A teljes lista itt érhető el online.

Média

A média területén továbbra is megkérdőjelezhetetlennek tűnik Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatójának 1. helyezése, ahogy a csatorna nézettsége is vezet. Mögé a listán idén D. Tóth Kriszta, a WMN alapító-tulajdonosa lépett fel, aki tavaly harmadával tudta növelni oldalának olvasótáborát.

Új szereplőként jelenleg a 3. helyen áll Munk Veronika, a Telex egyik főszerkesztője. A róla írt szócikkben kiemeljük: a múlt év egyik legnagyobb port kavaró hazai ügye volt, hogy az ország vezető hírportáljának, az Indexnek munkatársai júliusban felálltak. A távozók vezéralakja, arca és szócsöve Munk Veronika lett; rendkívüli, hogy csapatával egy hónap alatt 319 millió forint támogatást tudtak összegyűjteni indulásukhoz, ma már naponta átlagosan félmillióan olvassák az oldalt.

+1

Karikó Katalin nevét tavaly az egész tudományos világ megismerte, a magyar közbeszédre jelentős hatása volt, és életünkre sem kicsi a befolyása, minthogy nevéhez fűződik a Pfizer–Biontech és a Moderna Covid-vakcinájának alapját adó mRNS-technológia kifejlesztése. A Biontech AG, vezető alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa régóta nem Magyarországon él, emiatt hivatalosan nem szerepelhet a listánkon, mégis úgy érezzük, tiszteletbeli helyet érdemel ott.

A Legbefolyásosabb magyar nők 2021-es listája teljes egészében megtalálható a márciusi Forbes magazinban, és böngészhető online. Ugyanitt a lista készítése során figyelembe vett szempontokat, a módszertant is ismertetjük.

 

Oszd meg!