rövid hír

Javítana a kormány a botrányos pályázat után – optimistán kommunikálták a bakit

Forbes
2021. július 15. 2 perc olvasás

Néhány napja okkal bosszankodhattak, hogy a rövid idő és a rendszer leterheltsége miatt elestek az uniós forrásoktól, de javítana hibáján a kormány.

Korrekcióra készül a kormány, hogy lehetőséget adjon minden pályázó vállalkozásnak, akik önhibájukon kívül lemaradtak a legutóbbi uniós pályázatról – jelentette be Facebookon csütörtök reggel György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Hétfőn nagy felháborodást keltett, hogy mindössze négy percük volt azoknak a kkv-nak, akik vissza nem térítendő vállalkozásfejlesztési támogatásra pályáztak

a kormány által meghirdetett GINOP Plusz 1.2.1. keretében. A meglehetősen tágra szabott pályázati feltételek miatt hatalmas volt az érdeklődés, amit nem bírt el a kormányzati szerver.

Sokan azt sem tudták, hogy mi történt a beadott pályázatukkal, majd a rendszer a 100 milliárd forintos keret kimerüléséről küldött üzenetet.

Mégis befogadják

Noha a pályázati rendszert úgy tervezték, hogy a gyengébb pályázatok szűrése érdekében 30 százalékkal több forrásra (130 milliárd forintig) lehessen pályázatot benyújtani, ez is kevésnek bizonyult. Hogy minél kevesebben maradjanak ki a támogatási körből, György László az alábbi intézkedéseket jelentette be:

  • előrehozzák a GINOP második és harmadik körében kiosztandó 50-50 milliárd forintot, így a most kiosztható keret a duplájára emelkedik;
  • minden, az eredeti keretet meghaladó pályázatot befogadnak és pontoznak;
  • a pontszám alapján rangsorba rendezik a vállalkozásokat, hogy a 200 milliárdot a legjobbak között osszák szét.

Bár erre az államtitkár nem tért ki, ez elvileg azt is jelenti, hogy az unió által erre a célra engedélyezett teljes keret kimerült. Azok a vállalkozások tehát, akik a második vagy a harmadik körben szerettek volna pályázni, arra már nem lesz lehetőségük. Előfordulhat az is, hogy aki elvileg sikeres pályázatot adott le, a rangsorban végül kiszorul.