A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.
rövid hír

Újabb vakcinára lehet időpontot foglalni, a fiatalokat Pfizerrel oltják a jövő héten

Forbes
2021. május 05. 2 perc olvasás

Már majdnem 43 százalékos az első körben beoltottak aránya.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán elmondta, hogy mostantól a Szputnyik V. vakcinára is foglalhatnak időpontot azok, akiknek érvényes regisztrációjuk van. Már 4 123 697-en kapták meg az első oltást Magyarországon, ez közel 43 százalékos arányt jelent. 

Megerősítette, hogy a második adag védőoltást is feltétlenül vegye fel mindenki, mert ez ad teljes védettséget, illetve hogy aki három hónapon belül átesett a betegségen, annál sem ellenjavalt az oltás, de jelezze ezt az oltóorvosnak.

Kezdődik a 16-18 évesek oltása

A kedden beérkezett Pfizer vakcina egy részét a második körös oltásokra használják fel, illetve a 16-18 éves korosztály számára kínálják fel – derült ki az operatív törzs tájékoztatóján. Egyelőre azt kéri Müller Cecília, hogy regisztráljanak a fiatalok, nekik külön időpontfoglalási lehetőséget biztosítanak.

A tervek szerint a jövő hét második felében kezdik meg a fiatalok oltását.

A 16 és 17 évesek esetében a szülők hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van.

Idő kérdése az indiai mutáns

A tisztifőorvos elmondta, hogy eddig nem azonosítottak Magyarországon indiai mutánst, de mivel a környező országokban több helyen kimutatták már, valószínűleg ez idő kérdése. Szerinte egyébként úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit variáns, ami már itthon is elterjedt.