rövid hír

Biztató eredményeket hozott Karikóék rákellenes fejlesztése

Forbes
2022. április 13. 2 perc olvasás

Biztató eredményeket mutatott az első kísérleteken a német Biontech CarVac nevű injekciója, amelyet mRNS-alapú rákellenes terápiában használnának.

Az mRNS technológiát elsősorban Karikó Katalinon keresztül a koronavírus elleni vakcinák miatt ismerte meg 2020-ban a világ biológusokon és orvosokon kívüli része, és már akkor is felmerült egy olyan rugalmas, és univerzális dolog, ami messze túlmutat a covid-oltáson, és az egész orvostudományt forradalmasíthatja, írta a Telex.

A Biontech a héten bejelentette, hogy

a CarVac nevű, mRNS-alapú kísérleti rákellenes terápiája bíztató eredményeket mutat az első teszteken. 

Nem védőoltásról, hanem egy olyan kezelésről van szó, ami a terápiában, vagyis a rák legyőzésében, nem pedig a megelőzésében segít. A tesztek még korai fázisban vannak, vagyis még sok kísérletre, vizsgálatra és pozitív eredményre van szükség ahhoz, hogy a gyakorlatban is használható eljárás legyen belőle.

A CarVac injekcióban lévő oltóanyag az mRNS technológia segítségével az immunrendszert tanítja meg egy bizonyos típusú fehérje felismerésére és elpusztítására, ami a ráksejtek felületén található. Ez egy már létező rákellenes kezelés, a CAR-T terápia hatékonyságát emeli, ami a beteg T-sejtjeit trenírozza a ráksejtek elpusztítására. A CAR-T-t a vérrák különféle fajtái ellen már sikerrel használják, de más típusú daganatok ellen eddig nem mutatott jó eredményeket. A Biontech megoldásával ez a helyzet most megváltozhat.

A Biontech már korábban is beszélt róla, hogy dolgoznak rákellenes terápián, be is fektettek például egy kanadai, a vérrák ellen gyógyszert fejlesztő vállalatba, a Trilliumba, amelyet tavaly nyáron meg is vettek. 
 
Kapcsolódó:
 
https://forbes.hu/uzlet/csak-keves-vakcina-ad-egesz-eletre-vedettseget-a-rak-elleni-oltasra-meg-varni-kell-kariko-magyar-kutatotarsa-kuzd-a-tevhitek-ellen/