Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Támad a Google: jönnek a rövid videók és 100 millió dolláros alap

Július 14-től Magyarországon is elérhető lesz a Youtube új szolgáltatása, a Youtube Shorts a béta verziója, amellyel látványos, rövid videókat lehet készíteni mobiltelefonnal.

A 2020 szeptemberében bejelentett Shorts szolgáltatást a Youtube már 26 országra terjesztette ki, és mostantól több mint 100 olyan országban is elérhető lesz majd, ahol a Youtube is, közölte a tulajdonos Google a Forbes.hu-val.

A rövidformátumú videókat már eddig is meg lehetett nézni a Youtube-on, de

a magyarországi felhasználók most először férhetnek hozzá a Shorts tartalomkészítő eszközeihez,

ilyen például a több videoklip összefűzésére használható kamera, a zenés videó rögzítését lehetővé tevő funkció, és a sebességszabályozó beállítások.

A felhasználók audiomintákat is kipróbálhatnak majd nemcsak más Shorts videókból, de a Youtube-on szereplő bármely videóból is.

„Egyszerűvé és szórakoztatóvá akarjuk tenni a Shorts videók készítését” – mondta Todd Sherman, a Youtube Shorts globális termékmenedzsere. A zenét illetően, a művészek és a tartalomgyártók részére dalok széles tára áll rendelkezésre, így Shorts videóikban több mint 250 kiadó zeneszámait használhatják, köztük a Universal Music Group kiadói, a Sony Music Entertainment és a Sony Music Publishing, a Warner Music Group és a Warner Chappell Music, a Believe, a Merlin, a Because Music, a Beggars és a Kobalt zenéivel.

A Youtube az utóbbi három évben több mint 30 milliárd dollárt fizetett ki tartalomkészítőknek, előadóknak és médiavállalatoknak.

A Youtube különböző módokat keres a Shorts videók monetizálására és az alkotók tartalomért való jutalmazására, beleértve a nemrég bejelentett Youtube Shorts Fundot, egy 100 millió dolláros alapot, amit 2021-2022 folyamán osztanak szét.

100 millió dolárral startol el az alap. Fotó: Rajeshwar Bachu // Unsplash

Borítókép forrás: Youtube

Oszd meg!