Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A válás utáni első biznisz: a Four Seasons többségi tulajdonosa lett Bill Gates

A nemrég elvált Bill Gates amerikai milliárdos megvette a Four Seasons luxushotellánc többségi részesedését: mintegy 2,21 milliárd dollárt költött az üzletre. Eddig csaknem felerészben volt tulajdonos, most 71 százalék fölé emelkedett a részesedése, Alwaleed bin Talal szaúdi hercegtől vett tulajdonrészt.

A Business Insider német kiadása írt arról, hogy bár tavaly novemberben Gates még az üzleti utazások covid miatti drasztikus beeséséről beszélt, és azt prognosztizálta, hogy a világjárvány miatt a jövőben az üzleti utak felét meg sem tartják, most mégis hotelláncot vett saját beruházási cégével, a Cascade-dal.

A Four Seasons-szel elsősorban a jómódú turistákra alapozhat Gates, aki eddig is tulajdonos volt a szállodaláncban, eddigi részesedését növelte most meg.

A szaúdi herceg továbbra is tulajdonos maradt 23,7 százalékos, az alapító kanadai Isadore Sharp pedig 5 százalékos résszel. A szaúdi herceg a Kingdom Holding Companyn keresztül van benne a Four Seasonsben, a beruházási társaságnak többek között a Citigroupban és a kvázi Uber-riválisként piacra lépő Lyft-ben is van részesedése. 

Az üzleti céllal utazók a drágább szállodák fontos célcsoportjai, így a Four Seasons bevételeit papírforma szerint meg kellett volna, hogy nyírbálja a covid, de új célcsoportok bevonásával ez mégsem lett így: a szobánkénti nyereségük 207 dollár jelenleg, amivel hozzák a pandémia előtti szintet;

a Four Seasons aktuális értékét 10 milliárd dollárra becsülik.

A szállodalánc 47 országban 121 hotelt üzemeltet, a három tulajdonos eddig is együtt vezette a hoteleket. Gates a Cascade-on keresztük 1997-ben vásárolta be magát a tulajdonosok közé.

Oszd meg!