rövid hír

23 éven keresztül verte át a világ egyik legnagyobb légitársaságát a személyiségtolvaj

Forbes
2022. január 04. 1 perc olvasás

Huszonhárom évig dolgozott hamis névvel egy brazil férfi az amerikai United Airlines járatain. A személyiségét egy 4 éves korában elhunyt kisfiútól lopta, írja a Business Insider.

Ricardo Cesar Guedes az amerikai United Airlines dolgozói számára Ericként volt ismert. De nem azért, mert becézgették: egy, az 1970-es években elhunyt kisfiú, William Ericson Ladd személyiségét lopta el, hogy nevével „legálisan” dolgozhasson légiutas-kísérőként.

A trükk olyan jól sikerült neki, hogy huszonhárom évig észre sem vette senki. Tavaly szeptemberben adtak be ellene hivatalosan is egy keresetet a houstoni kerületi bíróságon.

A férfi ellen még ez előtt, tavaly decemberben indult nyomozás: a brazil nyilvántartásban szereplő ujjlenyomatok egyeztetésével kiderült, hogy Guedes Sao Paulóban, 1972-ben született, és 1998-ban lopta el Ladd identitását. A névvel ekkor sikeresen jelentkezett okmányokért, útlevelet is kapott, amit többször meg is újított. 

Egy ilyen alkalom során sikerült az amerikai hivataloknak kiszúrnia, hogy valami nem stimmel.

A United azóta leépítette – a vállalathoz kifejezetten hűséges – Guedest. „A United alapos ellenőrzési folyamatot végez az új alkalmazottakkal kapcsolatban, amely megfelel a szövetségi jogi követelményeknek” – nyilatkozta a vállalat.

Guedest a hatóságok a nyomozás után a útlevélkérelmében hamis nyilatkozattétellel, személyiségtolvajlással,valamint a reptéri biztonsági területre való törvénytelen belépéssel vádolják.  

Borítókép: United Airlines

Utazási káosz: ezrével törlik a repülőjáratokat a légitársaságok