Fotó: Kína Forrás: Christian Lue/Unsplash
rövid hír

Az Egyesült Királyság is szankcionálhatja a kényszermunkagyanús kínai termékeket

Forbes
2021. december 21. 1 perc olvasás

Amerika után most az Egyesült Királyság is szankciókat vezethet be azon termékek ellen, amelyeknél gyanús, hogy kényszermunkával készültek.

Az amerikai kormány december közepén jelentette be, hogy újabb szankciókat vet ki kínai biotechnológiai és biztonságtechnikai cégekre és kormányhivatalokra a Hszincsiang tartománybeli ujgur kisebbség emberi jogainak vélt megsértése miatt.

Emellett a kormány beruházási tilalmat vezetett be az amerikai cégek számára az arcfelismerő eszközöket gyártó SenseTime kínai cégre vonatkozóan, amelynek segítségével Peking az ujgurok elnyomása céljából begyűjtötte az összes, 12 és 65 év közötti hszincsiangi lakos DNS-mintáját, és olyan fejlett biztonságtechnikai rendszert telepített szerte a tartományban, amely biometrikus és arcfelismerő azonosításon alapul.

Ezután most egyre több brit konzervatív képviselő kérte az Egyesült Királyság kormányát, hogy kövesse az amerikaiak példáját, ezzel nyomást gyakorolva Kínára az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni bánásmód miatt – írja a Politico.

Nagy-Britannia tavalytól pénzbírsággal bünteti azokat a cégeket, amelyek nem tudják bizonyítani, hogy a termékeik mentesek a kényszermunkától. A kritikusok szerint azonban a lépés nem több, mint egy olyan bürokratikus gyakorlat, ami nem hoz elég kézzel fogható eredményt. 

Borítókép: Christian Lue// Unsplash