Kép: Facebook
Fotó: Kép: Facebook
Üzlet

Újabb volt alkalmazott szállt bele a Facebookba a fake news miatt

Forbes
2020. szeptember 15. 2 perc olvasás

Mark Zuckerberg cége nem is tud, nem is akar a politikai beavatkozások ellen tenni.

Hosszú írást jelentetett meg Sophie Zhang, a Facebook volt adatelemzője arról, hogy a közösségimédia-óriás mennyire nem tudja és nem is akarja felvenni a harcot a fake news-gyárakkal – írta a BuzzFeed. Zhang munkája abból állt, hogy felismerje az álprofilokat, amelyek a be akarnak avatkozni a politikai térbe.

A hölgy több példát is hozott. Számos álprofilt és hamis kommentek millióit azonosította, amelyek az azerbajdzsáni elnököt, Ilham Alijevet támogatták. Azonban hiába tett róla jelentést,

egy évvel a bejelentés után a Facebook még mindig csak a vizsgálat szintjén tartott.

A hondurasi elnök oldalán beavatkozó kamuprofilok ellen 9 hónapig tartott a fellépés. Hasonló játszódott le Bolíviában és Equadorban is.

Zhang szerint Mark Zuckerberg a Forbes listáján hetedik leggazdagabb üzletember prioritási sorrendje egyértelmű: legfontosabb a vállalat arculata, utána jön csak a fake news problémája. Azonban ez utóbbiban is van sorrend: az Egyesült Államok és Nyugat-Európa fontos, a világ többi része viszont nem érdekli a menedzsmentet. Azt azonban hozzáteszi, hogy a kaliforniai tech-óriás nem rosszindulatból, hanem csak esetlegességéből és szervezetlenségéből fakadóan volt képtelen a cselekvésre.

Említett egy esetet, amikor egy NATO-tiszt szólt, hogy gyanús, Oroszországból induló tevékenység van egy amerikai politikus körül. A tiszt a Kongresszus elé akarta vinni az ügyet, de Zhang inkább eltüntette az aktivitást a közösségi platformról. A legközelebbi esetnél ugyanezt a NATO-tiszt inkább nem szólt a Facebooknak, hanem fél évnyi várakozás után a sajtónak küldte el az álprofilok tevékenységét, komoly médiavisszhangot váltva ki.

Zhangot általában vezetői utasítások nélküli hagyták dolgozni, minden hasonló adatelemző a saját értékítélete alapján döntött a tartalmakról. Ráadásul hozzá tartozott Irak, Indonézia, Olaszország, India és az Egyesült Államok is, ami óriási munkamennyiséget jelentett még úgy is, hogy a legtöbb ország érdektelen volt a vezetésnek.

Ő is beszámolt ugyanakkor a stresszfaktorról és egészségi állapotának romlásáról is, amit a munkamennyiség és az azért való felelősség váltott ki, erről több más volt moderátor is beszélt már.