Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Független vizsgálóik szerint is hibázott a Facebook, amiért nem tett a gyűlöletbeszéd ellen

„Mulasztásuk súlyosan sérti az alapvető polgári jogokat” – szól  a független ítélet a Facebook gondatlanságáról a gyűlöletbeszéddel szemben, ami mára széleskörű bojkotthoz vezetett. 

A 89 oldalas jelentésről a The New York Times számolt be. Kínos helyzetbe került vele a Facebook, épp amikor a 2020-as elnökválasztás eseményei kezdenek felgyorsulni, ugyanis azt is megállapították, hogy valószínű, hogy a 2016-os választások alatt negatívan befolyásolták a szavazókat. Az idei eseményekről, amelyek Trump elnök gyűlöletkeltő posztjainak megengedése miatt lobbantak fel újra azt mondták ki, hogy

“a dezinformációnak és a gyűlöletbeszédnek adtak vele teret.” 

A Facebook álláspontjáról korábban Mark Zuckerberg nyilatkozott: a Facebook nem fog politikusok posztjai felett őrködni és nem lesz az igazság döntőbírója. Most dönteniük kell, kiállnak-e korábbi nyilatkozatuk mellett.

A jelentés egy kétéves vizsgálati folyamatot zárt le, és újra arról tanúskodik, hogy a nagy techcégek mekkora befolyással vannak a közvéleményre és mennyire küszködnek saját tartalmuk kordában tartásával.

A Google, az Amazon, az Apple és a Facebook vezetői ezen a héten később kongresszusi meghallgatásokon is részt vesznek ugyanebben a témában. 

A legfőbb mulasztásaikról a jelentés azt írta, ekkora méretű cégnél óriási ráfordítások kellenek infrastuktúrafejlesztésre, ami rendszerbe foglalja a polgári jogok tiszteletben tartását. A jelenlegi vezérelv azonban a véleménynyilvánítás szabadságát priorizálja a nondiszkriminációval szemben, ezzel precedenseket teremt. 

A Facebook is reagált a vizsgálatra, Sheryl Sandberg, a Facebook operatív vezetője kiemelte, hogy „a jelentés egy út eleje, nem a vége.” Folyamatosan kezelik a problémákat,

félelemkeltő hirdetéseket vesznek le, a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos posztokat és hirdetéseket pedig kiemelt figyelemmel kísérik. Több mint száz hamis profilt töröltek,

amelyek nagy része Roger Stone-hoz, egy Trump-közeli stratégához köthetők, aki már 2016-ban is hamis profilokkal manipulálta a párbeszédet a választásokról. 

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”