Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Görög erdőtüzek – veszélyben vannak-e a nyaralóhelyek?

Korábban sosem látott mértékű erdőtüzek tombolnak Görögországban. A hazai kiutaztatók szerint a Magyarországról szervezett formában elérhető nyaralóhelyekre továbbra is biztonságos az utazás, írta pénteken a turizmus.com idegenforgalmi szakportál. 

Jelenleg is közel 60 helyszín áll lángokban Görögországban, a tűzoltók többek között Évia szigetén, Athén és Olümpia környékén is küzdenek a lángokkal.

A legtöbb görögországi chartert üzemeltető, 7 szigetre és 2 szárazföldi úti célra utaztató IBUSZ Kft. szerint a magyarok által kedvelt úti célokat szerencsére nem érintik az erdőtüzek. 

Kinti idegenvezetőik szerint a nyaralóhelyeken rend és béke van, sem csoportjaik, sem egyéni utasaik nem tartózkodnak a lángokkal küzdő helyszíneken.

Az egyetlen kivétel Rodosz, ahol múlt héten a Pillangók völgyében ütött ki bozóttűz, ezt azonban néhány óra leforgása alatt megfékezték. Az ide induló fakultatív programok néhány napig értelemszerűen nem indultak el. Ezenkívül az utasoknak csak a néhány órás víz- és áramkimaradások okoztak kellemetlenséget.

„Az áramkimaradások oka ráadásul nem a tüzekben, hanem a nagy melegben és a görög elektromos hálózat fejletlenségében keresendő, mely

nem bírta a légkondicionáló berendezések extra terhelését.

Életveszélyről, szállodai kiköltözésről tehát Rodoszon sem volt szó, csak kényelmetlenségről, az emiatt érkező panaszokat idegenvezetőink kezelték”, mondta a turizmus-com-nak Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes.

A tűzzel jelenleg is küzdő városok elsősorban az őszi körutazások során számítanak kedvelt úti célnak, ezek a programok pedig még csak most formálódnak.

Az őszi időszakot az túraszervezők és az utasok részéről egyaránt a teljes bizonytalanság jellemzi, ami elődlegesen nem a tűzesetekkel, hanem az esetleges negyedik hullámtól való félelemmel van összefüggésben.

A turizmus.com több utazási irodát is megkérdezett a mostani görög helyzetről. 

Mire kell számítanunk Európában az IPCC jelentése alapján?

Borítókép: Unsplash // Nick Karvounis

Oszd meg!