RTL Magyarország
Üzlet

Tulajdonosi szemlélet, növekedés, no vacakolás – ez tetszik az új cápának, akit mindenki csak Focusnak hív

Forbes
2021. február 08. 4 perc olvasás

A Cápák között február végén startoló harmadik évadában egy sokat látott, nagyon fókuszált, számtalan felvásárláson edződött vállalkozót választottak Fehér Gyula helyére a műsor készítői. Lakatos Istvánról korábban írtunk már portrét a Forbesban, ez alapján most felidézzük, hogyan gondolkozik a Bravogroup Holdingtól érkezett új cápa.

„Lakatos István egy agár szikárságával ül az asztal mögött. Látszólag egyáltalán nem erőlködik, hogy figyeljenek rá, de mindenki az ő arcát fürkészi. Ujjait egymásba kulcsolja, mint aki imádkozni készül. Nyugodt és kimért. Ő a Bravogoup társtulajdonos-ügyvezetője.”

Így kezdődött a cikk, amit a Forbes magazin 2017 júniusi számában Zsiborás Gergő írt az akkor tízéves, 90 milliárd forintos árbevételű Bravogroup Holdingról és annak ügyvezetőjéről, a cégen belül csak „Focus” néven emlegetett Lakatos Istvánról.

Egy infokommunikációs óriás

Meglehet, a Bravogroup neve nem sokat mond, egy nagymúltú és igen komoly forgalmú informatikai cégcsoportról van szó, amely 11,9 milliárd forintos becsült értékével (98 milliárdos árbevétellel és 1,5 milliárdos adózott nyereséggel) az 56. legértékesebb magyar cégként szerepelt a 100 leggazdagabb magyar cég 2020-as Forbes-listáján.

2007-ben alakult, a Műszertechnika egykori infokommunikációs cégeinek kivásárlásával jött létre, a mai Bravogroup Holding Vagyonkezelő Kft. korábban Műszertechnika-Irodatechnika Kft. néven futott. A Széles Gábor által 1981-ben másodmagával alapított Műszertechnikából történő kivásárlásban két Műszertechnika-társtulajdonos, Lakatos István akkori vezérigazgató, Lakatos Péter (aki Szélessel és Sinkó Ottóval a Videotonban ma is társtulajdonos), valamint az infokommunkációs üzletág akkori nyolc, meghatározó vezetője vett részt. (Lakatos István és Lakatos Péter csak névrokonok.)

A cég elődje 1985-től számítógépek gyártásával és forgalmazásával foglalkozott, majd a rendszerváltás után folyamatosan bővítette portfólióját – ma irodai és IT-szolgáltatásokkal, kereskedelemmel, energetikával foglalkozik, és továbbra is Lakatos István vezeti.

Focus elvei

Ahogy korábbi portrénkból kiderült, egyértelmű elvek és értékek mentén vezet, erős tulajdonosi szemlélettel. „A legjobb az, hogy a miénk” – vágta rá például arra a kérdésre, hogy szerinte mi a legjobb a Bravogroupban, majd az is kiderült, a holdingban szinte mindenkitől elvárják a tulajdonosi attitűdöt. Azoktól a fiatal vállalkozóktól is, akiket például úgy vontak be a csapatba, hogy cégüket új, ígéretes célpontként felvásárolták.

Erre az évek során többször volt példa, folyamatosan kutatják a felvásárlási célpontokat és a fiatal vállalkozói generációból azokat, akik részesei akarnak lenni a sztorijuknak. Eközben azt is erősen szorgalmazzák, hogy a menedzsereikből tulajdonosok legyenek, hiszen annak idején a mostani tulajdonosi kör is így indult.

„Azt kell megértened, hogy ha nem növekszünk, akkor végünk van, nekünk ez a lételemünk” – Lakatos István hozzáállásának ez egy másik sarokpontja, mint ahogy azt is legalább ilyen fontosnak tartja, hogy rugalmasan és gyorsan döntsenek.

„Ha van egy jó ötlet és arra egy üzleti terv, gyakorlatilag egy hét alatt döntenek róla a tulajdonosok, és indulhat a buli.”

Ha pedig valami nem jön össze, afelett Focus nem szeret sokat mélázni: „Ez nem ciki, de nem is vacakolunk vele. Megyünk tovább” – mondta négy évvel ezelőtt készült portrénkban.

Borítókép: RTL Magyarország