rövid hír

Trumpra cseréli a Facebookot a Szilícium-völgy ellentmondásos milliárdosa

Forbes
2022. február 08. 3 perc olvasás

Peter Thiel a Facebook egyik korai befektetője, aki egészed idáig tagja volt a magát Meta-ra átkeresztelő cég boardjának. Most új kihívást talált: a politikát. 

Mi történt? 

Peter Thiel (borítóképünkön) elhagyja a Facebook anyacége, a Meta igazgatótanácsát (boardját), mindezt az idei közgyűlésen be is fogja jelenteni, ez hivatalos. A  New York Times arról ír, nevüket nem vállaló források alapján, hogy mindezt azért teszi, hogy az amerikai félidős választásokon a Trump-támogatta jelöltek kampányára fókuszálhasson.

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg és Thiel közös közleményben hangsúlyozták, hogy útjaik barátságban válnak el, a lépés mögött nincs feszültség. 

Trump-párti techmilliárdos 

Thielről régóta tudott, hogy Trump politikájának támogatója, a Szilícium-völgy techmilliárdosai közül az egyik legismertebb republikánus figura. A 2016-os republikánus konvención kortesbeszédet is mondott Trump mellett, egyre nyíltabban és látványosabban állt ki az újraválasztásán dolgozó, 2020-ban a választást elbukó Trump mellett. Ellentmondásos volt az is, hogy ilyen nézetek mellett is bent maradt a Meta boardjában, miközben a Facebook a Capitolium ostroma után két évre kitiltotta az akkor még hivatalban lévő elnököt a platformról. Thiel azóta is nagy adományozója a Trump-kampánynak, több millió dollárt invesztált már a politikába. 

Thiel az egyik legellentmondásosabb amerikai milliárdos, 2,7 milliárd dollárra becsült vagyonával az amerikai Forbes szerint a 273. leggazdagabb üzletember.

Palantir, Kurz és Trump újabb nagy dobása 

Ő alapította 2003-ban a titokzatos, adatelemzéssel és adatbányászattal foglalkozó Palantir Technologiest is, és mint tavaly év végén kiderült, az ő cégénél, a Thiel Capitalnél folytatta pályafutását a nemrég lemondott osztrák kancellár, Sebastian Kurz is. 

Vagyonának nagy részét a Palantir-tulajdonrésze adja, de a Facebook egyik korai befektetőjeként is ismert (az elsők között látta meg a fantáziát a cégben, 500 ezer dollárt fektetett be). Nemrég derült ki, hogy nemcsak a közösségimédia-óriásba, hanem az annak a leánycégét, a Whatsappot is meghekkelő, a kiberhadviselést támogató, automatizált megoldásokkal foglalkozó startupba is beszállt

Trumpnak továbbra is komoly politikai ambíciói vannak – ami, Trumpra jellemző módon, összefonódik az üzleti érdekeltségeivel is.

Az ingatlanbirodalma komoly kihívásokkal küzd, de az által bejelentett új közösségi oldal nemcsak szavazatokat, hanem komoly vagyont is hozhat a számára. 

Kapcsolódó 

Így tette a Capitolium ostroma még gazdagabbá Trumpot