rövid hír

Többek között a 4ig-vel is bizniszelt a leleplezett csalóhálózat, a HillSide-ban működtetett számlagyár

Forbes
2022. március 11. 4 perc olvasás

A 444 nemrégiben indult cikksorozatában göngyölíti fel a HillSide Irodaházból irányított számlagyár sztoriját. A Fuzik Zsolt és Varga Gergely nevéhez fűződő hálózat többek között a 4iG-vel és számos további állami nagyvállalattal állt kapcsolatban.

Előzmény

Két (akkor) harmincas férfi, Fuzik Zsolt és Varga Gergely több mint 10 éve, a börtönben ismerkedett össze, amikor mindketten korrupciós vádak miatt ültek előzetes letartóztatásban. Fuziket pár hónap elteltével kiengedték, Varga viszont 4 és fél évet ült, az ítélethirdetéskor pedig egy tisztességes életre tett esküt. Ennek ellenére szabadlábra kerülése után felvette a kapcsolatot Fuzikkel, és közösen építettek fel a szerteágazó csalássorozatot, ami a magyar gazdaság nemzetstratégiai szintjéig vezetett.

Amit a hálózatról tudunk

A MOM Park szomszédságában lévő, 2018-ban átadott budai HillSide Irodaház ötödik emeleti open office-ában dolgozott együtt Fuzik, Varga és néhány munkatárs. A gyanú szerint innen szervezték meg a csalóhálózat irányítását, amelyben több mint 50 cég volt érintett.

A NAV 2021. június 4-én kiadott nyomozási eredménye szerint a hálózat egyik fő tevékenysége egy többszintű, kiterjedt számlagyárhálózat működtetése volt.

33 társaság fiktív számlákat állított ki takarításról és informatikai munkákról, 21 társaság pedig haszonhúzó cégként működött, ugyanis ők fiktív számlákat fogadtak be, így csökkentve az adófizetési kötelezettségüket.

  • A nyomozóhatóság szerint a hálózat főnöke Fuzik Zsolt volt, akit sokan Nagymesternek hívtak, azonban meglehetősen kevés információ került elő róla, hiszen főleg titkosított kommunikációs csatornákat használt.
  • Közvetlenül Fuzik alatt dolgozott Varga Gergely ex-ügyész, aki börtönbüntetése után került a céghez, és a számlagyár mindennapi működtetéséért, adminisztrációjáért és a jogi feladatok ellátásáért felelt. Lehallgatott beszélgetéseiből kiderült, hogy a papírozások célja az adóminimalizálás volt, és sok esetben nem tükrözték a valóságot.
  • A nyomozati anyag szerint a HillSide-ban székelő csapat számos nagy, az állammal is üzletelő társasággal tartotta a kapcsolatot, többek között a 4iG távközlési-informatikai gigakonszernnel, a T-Systems Magyarországgal, a SYS csoport cégeivel, az Antenna Hungáriával és a Prizma Csoport cégeivel.
  • A lehallgatási anyagokból az is látszik, hogy a hálózat több tagja drogproblémákkal küzdött.

A helyzet tavaly nyáron éleződött ki, amikor a NAV gyanút fogott: egyre több papírt kértek be a cégektől, majd a nyomozók 80 különböző helyszínen tartottak házkutatást mind a számlagyárosoknál, mind a haszonhúzóknál. Mindez odáig vezetett, hogy 2021. június 21-én Fuzik és Varga ismét zárkába került, ügyük jelenleg is folyamatban van.

Fuzik vallomásából az alábbiak derültek ki

  • tagadja, hogy ő irányította volna a hálózatot
  • elismerte, hogy kenőpénzt adott át Horváth Csabának, Molnár Zsoltnak, Tóth Csabának és Baja Ferencnek. Tóth Csabát gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség, és felfüggesztették mentelmi jogát.
  • elismerte, egy időben a Prizma cégcsoport egyik alvállalkozója havonta 4 millió forintot küldött (állítólag jutalékként) a HillSide irodaházba, hogy „megmaradjon a munka és hogy több területet kapjanak a takarításban”, a pénzből pedig Fuzik és Varga is eltett 20-20 százalékot.

Ha hosszabban olvasnál az ügyről, a 444 oldalán találsz további információt.

Kiemelt kép: HillSide Irodaház/officego.hu