Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Több mint 120 milliárdnyi kriptovalutát loptak egy év alatt az észak-koreai hekkerek

Hét támadással 400 millió dollár (124,7 milliárd forint) értékű kriptovalutát loptak el észak-koreai hekkerek tavaly.

A támadások egyaránt érintenek intézményeket és magánszemélyeket is. A zárt kommunista diktatúrának egyre fontosabb bevételi forrást jelentenek a lopott kriptovaluta-vagyonok,

amiket aztán pénzmosásra használnak fel.

Az ellopott összeg nagyobb is lehet, és idővel még tovább nőhet: tavaly az Egyesült Államokban három, Észak-Koreának dolgozó hekkert ítéltek el, akik 1,3 milliárd dollárnyi kriptovalutát próbáltak ellopni – írja a BBC.

A Chainanalysis elemzése alapján a kommunista diktatúrában ez 40 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi összeghez képest.

Az Egyesült Államok és az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint a kiberbűnözés segíti Észak-Korea atomprogramjának finanszírozását, illetve a külföldi szankciókkal sújtott gazdaság életben tartását. A kiberképességek növelése egyik fő prioritása volt Kim Dzsongunnak a hatalomra kerülésekor. Jelenleg több mint 6 ezer tagja van a kiberhadviselést irányító egységnek, amelyet 121-es irodának is neveznek.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!