Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brandon Griggs / Unsplash

Tíz éve adtak át utoljára annyi lakást, mint 2019-ben – de nőhet-e tovább a piac?

Rekordot döntöttek a lakásépítések, legalábbis az elmúlt tíz évet nézve 2019-ben adták át a legtöbb lakást, összesen 21 127 darabot – ez 20 százalékos növekedésnek felel meg.

Összesen 21 127 lakás épült tavaly, 20 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, derül ki az Ingatlan.com hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából, ami a legfrissebb saját adatok alapján mutatja be az új lakások piacát, azon belül a kínálat és a kereslet alakulását, valamint azt, hogy a rekordév után van-e még tartalék ebben a szektorban.

Ez az eredmény évtizedes csúcsot jelent, ennél több lakást legutóbb 2009-ben adtak át Magyarországon. A tavaly elkészült lakóingatlanok 41 százalékát az érintettek saját maguknak építették, az eladásra szánt lakások részesedése pedig 57 százalékos volt.

Az évtizedes rekord elsősorban azzal magyarázható, hogy az új lakások piacát az elmúlt években felpörgető kedvezményes lakásépítési áfa tavaly év végéig volt érvényben,

ezért a legtöbb eladásra épített lakás átadását 2019-re időzítették, de a lakásépítések fejlődését segítették az állami lakástámogatások is.

A rekord nem volt váratlan, az Ingatlan.com tavaly májusi gyorsjelentése is előrejelezte a 2019-es csúcsot.

A mostani kilátások szerint visszaesés várható a piacon, legalábbis az eladásra szánt új lakások kínálata szűkülhet. 2021-ben és 2022-ben már csak harmad-, negyedannyi új lakást adhatnak el, mint 2018-ban vagy 2019-ben, de az új lakásokra továbbra is van kereslet. Az Ingatlan.com adatai szerint idén februárban 5, illetve 50 százalékkal nőtt a kereslet 2019 és 2018 februárjához képest.

Tartalék a családi házaknál

Bár az eladásra szánt új lakóingatlanok száma csökkenhet, azért van tartalék a piacon, elsősorban a saját használatra épített lakóingatlanoknál.

Itt elsősorban a családi házakról van szó, amikhez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ad segítséget.

A jövőben megépülő lakásoknál a családi házaké lehet a főszerep, hiszen az ezekre vonatkozó új építési engedélyek száma tavaly 8 százalékkal nőtt (ezzel meghaladta a 11 ezret), a tavaly kiadott összes lakásépítési engedélyek száma viszont 4,3 százalékkal csökkent (35 123-ra).

A csoknak nagy a szerepe a saját célra épülő lakóingatlanoknál, ugyanis az új lakásokhoz igényelt támogatások közül az építkezések fölényben vannak a vásárlással szemben, arányuk az elmúlt években mindig 50 százalék felett volt.

Borítókép: Brandon Griggs / Unsplash

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar