Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések, 8 éves rekord dőlhet meg

Erősen kezdett az újlakáspiac idén, 8 százalékkal több új lakást adtak át eddig 2019-ben, mint tavaly ugyanekkor. Ha nem lassul a tempó, akár nyolcéves rekordot is dönthet idén a lakáspiac. Gyorsjelentés 2019 első negyedévéről.

Kezdenek beérni az elmúlt években indult lakásépítések és társasházfejlesztések, az év első három hónapjában összesen 3661 új lakóingatlant adtak át, ami 8 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten, áll az Ingatlan.com sajtóközleményében. Az emelkedésre számítani lehetett, hiszen már 2018 utolsó negyedében is a korábbi időszakhoz képest kiugró mennyiségű, több mint 7 ezer lakás készült el.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint

2019-ben nyolcéves rekord dőlhet meg lakásátadások szempontjából.

A korábbi szabályozás szerint a kedvezményes 5 százalékos lakásépítési áfa 2019 végéig volt érvényben, ezért a fejlesztők többsége idei átadást tervezett: Balogh arra számít, hogy idén 20–25 ezer új lakás épülhet meg.

Vidéken szintén élénkülésről beszélhetünk, a megyei jogú városokban az idei év első négy hónapjában éves összevetésben 49 százalékkal több új lakást hirdettek meg eladásban, míg a vidéki városokban 47 százalékkal, a községekben 50-nel nőtt a kínálat. Ezzel párhuzamosan a kereslet is felpörgött, egy újlakás-hirdetésre Veszprém megyében 270, Székesfehérváron 148, Miskolcon 121, Kecskeméten 50 százalékkal többen érdeklődtek az Ingatlan.com adatai alapján.

Budapesten annyiban más a helyzet, hogy az új lakások kínálata mindössze 1 százalékkal nőtt, ami a fejlesztések nagy számával magyarázható.

A kereslet ugyanakkor itt is megugrott az idén, 124 százalékkal nőtt az egy eladó új lakás iránti érdeklődések száma.

A legjelentősebb növekedést a fővároson belül a XXI., a VII., a XIV. és a IV. kerület könyvelhette el, 2018 első négy hónapjához képest 4–5-szörösére nőtt az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma.

Balogh László szerint az, hogy 2020-ban és ezt követően pontosan hogyan alakul majd az új lakások piaca, az állami lakástámogatási rendszer bővítése valószínűleg újabb élénkülést hoz majd, részben a fővároson kívüli családiház-építéseknél.

Hol épült a legtöbb új lakás? 

A legtöbb lakást a fővárosban a IX. kerületben építették – ezt már a Duna House sajtóközleménye írja a KSH legfrissebb adatai alapján. A dobogó második fokára a XI. kerület került, míg a harmadik helyezett a XIII. kerület lett. Jelenleg is ebben a három kerületben folyik a legtöbb építkezés, az adatok alapján a következő évek nyertese Angyalföld lehet.

Forrás: Duna House

Forrás: Duna House

Árak tekintetében más a helyzet, az I., a II., a VI. és a XII. kerületben a legmagasabbak az új lakások négyzetméterárai (elérik az egymillió forintot is), azonban ezekben a kerületekben jóval szűkebb a kínálat.

Borítókép: Sebestyén László

Roham az albérletekért: júliusban érdemes már szétnézni, ha a gyerek egyetemre megy

Az elmúlt tíz évben egyszer sem vettek fel annyi lakáshitelt a magyarok, mint tavaly

Oszd meg!