Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiábrándító eredményeket produkált a vakcina, amire nagy tételben fogadott az EU

A német Curevac biotechnológiai vállalat elsők között esett neki a covid-19 elleni vakcina fejlesztésének, az SAP-vezér cégének az EU nemcsak támogatást, de több 100 milliós megrendelést is adott. Kijöttek az első eredményeik. 

A III. klinikai fázisban csupán 47 százaklékban volt hatékony a koronavírus okozta coviddal szemben a német Curevac által fejlesztett vakcina, ami messze elmarad a várakozásoktól – írja a Reuters.

Hatékonyág: nem bír a mutánsokkal a német vakcina 

A vizsgálatba 40 ezer önkéntest vontak be Latin-Amerikában és Európában. A kiábrándító adatokra magyarázat lehet, hogy a vizsgált populációban 13 variánssal szemben használták az oltóanyagot, a mintában gyakorlatilag nem volt benne az eredeti, vuhani törzs. Vagyis a szérum azon bukhat el, hogy nem hatékony a vírus variánsaival szemben.

Ez mutatja meg a leginkább mennyire fontos az idő tényező a vakcinafejlesztésben és a vírus elleni küzdelemben.   

Elon Musk is besegített volna

Az EU 405 millió adagot kötött le a németek oltóanyagából, Magyarországra félmillió jutott volna. De ilyen eredmények mellett kétséges, hogy lesz-e ebből bármi, az 50 százalékos hatékonyságot legalább el kell érnie a vakcináknak. 

A SAP-alapító Dietmar Hopp a Curevac fő tulajdonosa, de a cégbe beszállt az EU fejlesztési alapja is. Tavaly Elon Musk jelentette be, hogy a Németországban gyárat nyitó Tesla is besegít a Curevac-nak, ha a teszteken jól szerepel a vakcina. 

Oszd meg!