A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.
Fotó: A Johnson & Johnson Covid-vakcinája.
rövid hír

Tanárok szerveznek demonstrációt a kötelező oltás ellen

Forbes
2021. november 16. 2 perc olvasás

Mohácson néhány pedagógus kezdett szervezkedni, azt írják: „Most kell összefognunk, amíg nem kezdik el gyermekeinket is oltani.”

Kötelezően fel kell venniük az oltást a pedagógusoknak is, de ez többeknek nem tetszik, Mohácson oltásellenes tanárok szerveznek békés demonstrációt, szúrta ki az Index

Hetyei Csaba, az esemény egyik szervezője, a lapnak azt mondta, az utolsó csepp a pohárban az a felszólító levél volt, amit a napokban kaptak meg a pedagógusok. Eszerint a munkavégzés feltételeként december 15-ig fel kell venni az első oltást. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig nem oltatja be magát.

A zenetanár azt mondta, a rendelkezés miatt elhagyja a közoktatást. Vélhetően sokan távoznak majd magán- vagy egyházi fenntartású intézményekbe, itt ugyanis nem feltétel az oltás megléte, legalábbis egyelőre.

A demonstrációhoz csatlakoznak egészségügyi dolgozók és más munkavállalók, akiknek a munkahelyén előírták a vakcina felvételét. 

A tanárok 90 százaléka oltott, de így is gond lehet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pedagógusok körében 90 százalékos az átoltottság. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint 3-5 százalék között lesz azoknak az aránya, akik a kötelezőség ellenére is el fogják utasítani az oltást, ami több ezer tanárt jelent. Mivel területileg nagyok az eltérések, vannak intézmények, ahol csak 50 százalék az oltott pedagógusok aránya. Ezeken a helyeken komoly fennakadást okozhat, ha az oltást nem pártolók valóban felmondanak. 

Az emberkísérlet folytatódik, nem tudni, hány ezer eldobott élet után fordul a járványgörbe

Ahogy korábban írtuk körképünkben, egyre több országban szigorítják a nem oltottakra vonatkozó szabályokat, az oktatásban dolgozók számára már sok európai országban írták elő a vakcina felvételét. 

Azt már elég sok kutatás alátámasztotta, hogy az oltások igen hatékonyan védenek a covid komolyabb szövődményei ellen. 

Már idén elkezdhetik oltani az 5 és 11 év közöttieket