Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ivan Aleksic / Unsplash

Kétszáz gyerekre figyelnek bérminimumért a tanárpótló pedagógiai asszisztensek

Egyre több tanár hagyja ott az iskolákat, ezért több feladat hárul az egyik legrosszabbul fizetett közalkalmazotti rétegre, a pedagógiai asszisztensekre, akik garantált bérminimumot keresnek havonta.

Alig nettó 150 ezer forintot keresnek a tíz éve változatlan közalkalmazotti bértábla miatt a teljes állásban dolgozó pedagógiai asszisztensek, akikre viszont egyre több feladat hárul – írja az Eduline.

Az egyre nagyobb számban nyugdíjba vonuló tanárok, illetve a pályaelhagyó pedagógusok miatt évről-évre nagyobb a nyomás az asszisztenseken. Az ő feladatkörükbe tartozik:

  • az iskolai adminisztráció,
  • gyermekfelügyeletet,
  • osztályok ebédeltetése,
  • a hiányzó pedagógusok esetén a tanóra felügyelet is.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint egy pedagógiai asszisztensre átlagosan 200 diák jut. Többek között a tankerületi vezetőtől függ, felvehet-e egy iskola legalább még egy pedagógiai asszisztenst.

Korábban a PSZ is megoszotta, milyen problémája van a pedagógiai asszisztenseknek:

Kiemelt kép: Ivan Aleksic / Unsplash

Oszd meg!