Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elismerték az ország leginnovatívabb oktatási programjait, térképre került a 100-as toplista

Idén már harmadszorra díjazták az Edison100 listára került szervezeteket, akik 8+1 kategóriában indulhattak az elismerésekért. A díjakat olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik óvodások és általános iskolások tudását és kompetenciáit. A díjazottakról szakmai zsűri döntött, illetve a közönségszavazás. A Forbes is adott át különdíjat.

Augusztus közepe óta elérhető a 2021-es Edison100-as lista, amelyre ismét felkerült 100 olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások kritikus tudását és kompetenciáit fejlesztik az iskolai kereteken túl. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 31-én díjazták.

„Idén már harmadszorra állítottuk össze az Edison100 listát és ismertük el a kategóriák legjobbjait. Fantasztikus szervezeteket ismerhetünk meg minden évben, és célunk, hogy a közösség folyamatosan bővüljön. Idén már 186 szervezet segítségével kalauzoljuk el a szülőket a jövőben fontos tudás és kompetenciák világába, több mint 300 településen. Ezek a szervezetek elérhetőek az edisonplatform.hu oldalon minden szülő számára, kategóriánként, életkoronként, fejlesztett kompetencia alapján rendezve – mondta Veres Rita az Edisonplatform vezetője.

A 2021-es Edison100 díjazottjai

A világ és én kategória: Szociopoly

A Szociopoly a mélyszegénységben élő családok élethelyzetét modellező érzékenyítő társasjáték, amelynek célja a szegénységgel kapcsolatos előítéletek csökkentése. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén tapasztalhatja meg a kirekesztettséget.

Veres Ritát, az Edisonplatform vezetőjét az este házigazdája, Bánlaki D. Stella, a Forbes főmunkatársa kérdezte a színpadon

 Digitális világ kategória: Idea Alapítvány

Az Idea Alapítvány az álhíreket ellenőrző Urbanlegends.hu, valamint a médiaműveltség fejlesztésével foglalkozó Televele Egyesület közös projektje. Célja az információ hitelességének vizsgálatához szükséges ismeretek és készségek fejlesztése, hogy az iskolás gyerekek megtanulják megkülönböztetni a valódi híreket az átverésektől.

Egészség kategória: Sulinyugi program

A Sulinyugi program célja, hogy minden iskolás játékosan, a maga korának megfelelő nyelvezettel tanuljon arról, hogy mit tehet a stresszkezelésért. Könnyen bevethető módszerek és bizonyítottan hatékony feszültségkezelő tippek. Eddig több mint 10 ezer gyerekkel és szüleivel tudták megismertetni a hatékony nyugitechnikákat.

Esély kategória: Fortély-sátor

A Fortély-sátor mobilizált szabadulószobáival azt szeretnék elérni, hogy minden gyerek kipróbálhassa magát egy izgalmas játék során, és rájöhessen, hogy ő is kreatív módon tud megbirkózni különböző kihívásokkal. Ezzel a pozitív élménnyel szeretnék ellensúlyozni a tanulással kapcsolatos negatív élményeket, és a sikerélményen keresztül fejleszteni a fiatalok önértékelését és alapképességeit.

Fenntarthatóság kategória: Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület

A Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület a környezettudatos életmód, a sport, a médiatudatosság, a természetes életformák és az életrevalóság ügye mellett köteleződött el. Olyan applikációkat és modern digitális megoldásokat fejlesztenek, amelyek kihasználják a gyerekek körében népszerű mobileszközök erejét. Így nevelnek környezettudatos és egészséges fiatalokat.

Kreatív kategória: Mese-Tér-Kép

A Mese-Tér-Kép célja egyrészt, hogy a gyerekek kreativitása ne vesszen el az idő során, hanem természetes legyen számukra a kreatív önkifejezés. Másrészt fontosnak tartják a kortárs mesék bemutatását is, hiszen olyan nagy a piac, hogy sokszor elvesznek az új könyvek között. Módszerük lényege, hogy programjaik mindig egy kortárs meséből indulnak ki, majd ehhez kapcsolódnak egyéni és közös alkotások.

Tudatos nevelés kategória: Csodavár Alapítvány

A Csodavárakban értő gondoskodással vesznek körül minden gyermeket a születésétől az általános iskolás kora végéig. Segítik őket, hogy értelmileg, érzelmileg és fizikailag éretten érkezzenek az iskolába, sikereket érjenek el a tanulásban, és megélhessék a gyermekkor örömeit. Céljuk, hogy a társadalmunk befogadóbb, elfogadóbb legyen, ezért intézményeikben inkluzív szemlélettel közelítenek mindenkihez.

A Ludwig Múzeumban megtartott díjátadót a Symphonia Alapítvány Borsod megyei növendékei nyitották meg

Tudomány kategória: Kollabor

A Kollabor Természettudományos Élményközpont olyan közösségi alkotótér, ahol hisznek abban, hogy egy tudatos, értékteremtő közösség képes építeni a térség jövőjét. Céljuk, hogy gyakorlati tanulásra alkalmas támogató közeget teremtsenek, melyben mindenki megismerheti a jövő várható kihívásait, és lehetőségeit. Olyan alkotóteret működtetnek Békéscsabán, ahol minden érdeklődő számára adott a lehetőség a kibontakozásra, a világ felfedezésére.

nlc.hu Közönségdíj: Bárányfelhő Terápiás és Fejlesztő Központ

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szavazhattak a szülők a legkedvesebb, vagy akár a számukra  legnagyobb segítséget nyújtó szervezetre az nlc.hu oldalán. A 2021-es közönségdíjat a Bárányfelhő Terápiás és Fejlesztő Központ nyerte el.

A Bárányfelhő Központban 2007. óta nyújtanak komplex terápiát tanulás, mozgás, viselkedés és beszédproblémákkal küzdő gyerekeknek. Szemléletük középpontjában nem pusztán a gyerek áll, hanem a rendszer, ami körülveszi Őt: a család. Mottójuk: “Egyszer majd el kell engedned. Engedd el úgy, hogy bármire képes legyen.”

A különdíjak

Idén 8 szervezetet ismertek el különdíjjal.

A Forbes különdíját az Együtt lenni jó! kezdeményezés kapta.

Kezdeményezésünk célja az, hogy nyugdíjasházakban lakó idősek és óvodás gyerekek közös programokon vehessenek részt. A múzeumi környezetben együtt fejtik meg a műalkotásokat, együtt játszanak, alkotnak.

A Forbes különdíját a magazin vezető szerkesztője, Fekete Emese adta át

Egis különdíjak: Élménybiológia, Kollabor, Utazó Planetárium

Éva magazin különdíj: „Egy boglyában vagyunk” program

Felelős Szülők különdíja: Mászínház

Kreatív különdíj: Da Vinci Pizsamaparti program

Ludwig Múzeum különdíja: Egyszerűbb Gyermekkor

Oszd meg!